Плевнелиев скастри онези, които говорят за президентските избори | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев скастри онези, които говорят за президентските избори

Webcafe.bg
21.01.2015, 12:02 (обновена 21.01.2015, 13:33)
Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на кампанията "25 години свободна България".

Снимка: © webcafe.bg

При отчитане на три години от мандата си, президентът обяви 2015 година като време за реформи

Този екип така както е започнал, така ще завърши мандата си, каза президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция за отчитане на първите три години от мандата си и обяви, че всеки, който отсега си прави сметки за президентските избори, ще сбърка.

Плевнелиев констатира, че страната ни разпределя малкия ресурс, с който разполага, неправилно. Според него това се дължи на факта, че има много нереформирани сектори и обяви, че ще работи за това 2015 година да бъде година на реформи.

По думите na Плевнелиев трите години от мандата му са преминали през най-тежка икономическа криза в ЕС от неговото създаване досега, през политическа, демографска, икономическа и социална криза. Той посочи, че за България изминалата година беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи.

Според него обаче сега имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи в здравеопазването, образованието и сигурността.

За първите три години от мандата си Плевнелиев определи себе си като президент на гражданите, който е застанал зад обществото, задало въпроса "кой". Той определи 2013 г. като година на гражданската енергия, 2014 г. - на извънредна нестабилност и заяви, че ще работи 2015 г. да бъде година на реформи.

"Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа", каза той и се обяви за модерния патриотизъм и хуманизъм.

Президентът коментира и ролята на България в международните съюзи. Според него с интервютата си пред чужди издания, в които остро критикува Русия, е спомогнал за изграждането на единната позиция на Европейския съюз по Украйна. Той раздели историята на Европа преди и след Крим, като определи България като част от "свободния свят". Плевнелиев изрази желание България да добави стойност към ЕС, а не да "седи безмълвно в ъгъла" и да бъде активен член на НАТО.

Президентът даде висока оценка на новата политическа култура на преговори и съставяне на коалиции, след провеждането на последните парламентарни избори през октомври.

Той отново се застъпи за провеждането на национален референдум за изборна реформа. Президентът посочи, че ще се бори да върне инициативата на президента за свикване на национален референдум, защото иска гласът на народа да бъде "чут, а не купен".

"Аз съм екипен играч и не налагам референдум заради собственото си конституционно право, а защото народът го иска. Темата референдум ще бъде много сериозно застъпена. Ще се радвам той да се проведе заедно с местните избори", допълни Плевнелиев.

През миналата година инициативен комитет, оглавен от проф. Георги Близнашки внесе подписка с искане за свикването на национален референдум за изборна реформа, но до референдум така и не се стигна. По-късно президентът избра Близнашки за служебен министър председател, след като кабинетът "Орешарски" подаде оставка.

В отчета си Плевнелиев засегна и темата за КТБ, като посочи, че това ще бъде една от големите теми. "1996-ма 12 банки фалираха, всички бяха свързани или собственост на агенти на ДС. Ако това пак се случи, ще покажем, че не се учим от грешките си. Това е трагично и покана за бедност", каза той.

"Относно КТБ, ще следя само едно - ще има ли осъден и колко пари ще се върнат. Имаме достатъчно институции, които трябва да върнат откраднатите милиарди на хората", заяви Плевнелиев.

Oще: година на реформи  отчет  политика  президент  президентска институция  президентство  реформи  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.