Лозан Панов се извини на Димитър Узунов | webcafe.bg
newscafe

Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Webcafe.bg
04.02.2016, 12:32 (обновена 04.02.2016, 12:44)
лозан панов по време на заседание на всс

Снимка: © webcafe.bg

На редовното заседание на ВСС, Лозан Панов отново призова премиера Борисов да каже кой от ВСС му е пратил SMS-а на 14 януари

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов да разкрие кой точно му е пратил SMS-а с информация какво точно се случва на редовното заседание на Висшия съдебен съвет на 14 януари 2016.

По думите му, ако премиерът признае кой е пратил съобщението, ще покаже, че Върховенството на закона в България има значение.

"С разкриването на истината ще спечели държавникът Борисов, и то много, като по този начин покаже, че върховенството на закона в България има значение. Той ще покаже, че наистина утвърждава и иска разделение на властите. Това ще бъде действие, което, ако бъде извършено, ще означава много за държавника и премиера Борисов", заяви Панов днес, по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Председателят на ВКС се извини на новия представляващ ВСС - Димитър Узунов, за думите си, че е поискал той да предостави разпечатка на съобщенията си. Узунов прие извинението.

Припомняме, че преди две седмици Лозан Панов демонстративно напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, като заяви, че ще се върне, след като новият представляващ Съвета - Димитър Узунов, представи разпечатка на телефона си от периода, когато премиерът получи СМС с информация за случващото се на редовно заседание на Съвета.

По-късно Узунов поиска разпечатка от мобилния оператор, който обслужва единствения му номер, и издаде удостоверение, че в часовете, докато е протичало заседанието, той не е водил никаква кореспонденция.

"Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов с това, че поисках, като представляващ, той да предостави разпечатка, моля да ме извини. Искрено се надявам, че с неговата разпечатка и с моето извинение, този казус ще приключи. Мисля обаче, че това не се случи и, че става въпрос не толкова за имиджа на господин Узунов, а за имиджа на ВСС. Действията за разкриването на истината за това кой е изпратил въпросният СМС имат значения за независимостта на Съвета", каза още Панов по време на редовното заседание.

Той допълни, че това има значение и за това какви са отношенията в съвета и за схемите, по които се взимат решения в него.

"Смятам, че този, който е изпратил СМС-а трябва да понесе своята отговорност, а не всички членове на ВСС", заяви председателят на ВКС.

Светла Петкова, член на ВСС, коментира че Лозан Панов продължава да нагнетява тезата, че ВСС са виновни, защото не са разкрили кой е изпратил СМС на премиера.

Тя укори Панов, че не се е извинил и на другите членове на съвета, които е укорил. Извинението на Панов било персонално и останалите членове на ВСС оставали с подозрения.

"Вие не искахте да участвате в извънредното заседание, посветено на СМС-а, когато всички колеги присъстваха и бяха готови да обсъждат казуса. Вие идвате сега и в редовно заседание внасяте тази теза, за да може отново да сме в състояние да не можем да си приключим дневния ред", обърна се тя към Панов.

Главния прокурор Сотир Цацаров настоя обсъждането на съобщението да мине като последна тема и ако някой иска да я обсъжда, да остане, но той самият ще си тръгне, ако дискусията по този въпрос продължи.

Oще: sms  бойко борисов  българия  вкс  всс  димитър узунов  лозан панов  председател на вкс  прокурори  светла петкова  сотир цацаров  съдебна кочина  съдии  яне янев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.