Цветан Василев защити Борисов от "сламен Пламен" | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев защити Борисов от "сламен Пламен"

Webcafe
17.06.2016, 11:29 (обновена 17.06.2016, 11:34)
цветан василев

"Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството", пише Цветан Василев на Пламен Орешарски

След повече от месец мълчание, Цветан Василев отново взе думата за "право на отговор" в блога си.

Поводът: интервю на Пламен Орешарски за Нова ТВ, в което бившият премиер определя фалита на КТБ като по-малкото зло на фона на загубите при евентуалния опит за спасяването й и обвинява първия кабинет на Бойко Борисов в изкуствено надуване на банковия балон.

Като нарича Орешарски "сламеният премиер на Пеевски" и "съучастник във фалирането на банката", Цветан Василев заявява, че твърденията му са "тенденциозни лъжи в унисон с лакеите на Пеевски от прокуратурата".

"Г-н Орешарски би трябвало да знае, че цялата банкова система нараства през този период, а особено банките с предимно българско участие. Основната причина за това е световната финансова криза от 2008-2009 г., която ограничи активността на чуждите банки в България предвид огромните проблеми на техните централи. Това в никакъв случай не трябва да се приема като негативна тенденция, защото той би следвало да си спомня, че по време на правителството на г-н Станишев, в което той беше финансов министър, делът на чуждите банки надхвърляше 85%, в това число на гръцките - над 30%. Дали той си представя как би функционирала икономиката на страната през следващите години, ако се разчиташе на тях?", пише банкерът.

Василев дава и задочна защита на Бойко Борисов от критиките на Орешарски, според когото "фалитът на КТБ е подготвен от първия кабинет на Борисов".

"Г-н Орешарски би следвало да знае, че не правителството на г-н Борисов е отговаряло за контрола върху банките, а Българска народна банка. Факт е, че съюзниците на Борисов в първото правителство направиха всичко възможно да спрат развитието на КТБ АД чрез долнопробни сигнали до Европейската комисия в Брюксел относно концентрация на държавни пари и какво ли още не - сигнали, за които ЕК заключи, че нямат правно основание", пише Василев.

Той посочва, че в периода 2009-2014 г. банката е увеличила капитала си 330% (660 млн. лева), и че е "единствената българска банка с международен рейтинг, потвърден малко преди да бъде фалирана".

"Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството", пише Цветан Василев.

Oще: бнб  бойко борисов  борисов  дянков  корпоративна търговска банка  ктб  пламен орешарски  симеон дянков  сламен пламен  сламен премиер  фалитът на ктб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани