Бъчварова иска още 21 млн. лева за служителите в МВР | webcafe.bg
newscafe

Бъчварова иска още 21 млн. лева за служителите в МВР

Webcafe.bg, БГНЕС
03.10.2015, 15:52 (обновена 03.10.2015, 15:57)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

МВР настоя за поредна актуализация на бюджета, за да се покрият допълнителните разходи в размер на 21 330 000 лв на служители с прекратени правоотношения

Вицепремиертът и минитър на вътрешните работи Румяна Бъчварова иска актуализация на бюджета на МВР за настоящата година, за да се покрият допълнителнинте разходи в размер на 21 330 000 лв, които са за изплащане на задълженията към 31 август по Закона на МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения.

Силовите ведомства - МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 000 000 лв.

Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв, като 90% от него отива за издръжката на 47 000 служители в системата.

Това е второто поредно искане за актуализация на бюджета на МВР, като през лятото Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна.
Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения.

В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.

Бъчварова настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че "неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения".

Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва - 14,3 млн. лв. за полицаи, 1,63 млн. лв. за граничните полицаи, 3,6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1,721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР.

БГНЕС припомня, че във връзка с поискани актуализации на бюджетите от отделни министри, на правителственото заседание на 15 юли т.г. министър-председателят Бойко Борисов обяви, че занапред исканията за допълнителни средства от членове на кабинета следва да се подават с депозирането на оставките им.

"Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска", заяви Борисов на министрите си, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството.

Oще: актуализация на бюджета  бойко борисов  борисов  бюджет на мвр  мвр  министерство на вътрешните работи  министър на вътрешните работи  полиция  румяна бъчварова 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани