Менда Стоянова настоя за оставката на Искров | webcafe.bg
newscafe

Менда Стоянова настоя за оставката на Искров

Webcafe.bg, по БНТ
18.03.2015, 09:50 (обновена 18.03.2015, 10:23)
председател, бюджетна комисия, парламент, герб, менда стоянова

Снимка: © webcafe.bg

Очаква се днес да бъдат гласувани промени в Закона за банковата несъстоятелност

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова настоява за оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

"Искам оставката на г-н Искров и смятам, че той има моралното задължение да подаде своята оставка", каза Стоянова пред БНТ.

Днес в парламента на второ четене ще бъде гласуван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. „Стана ясно, че този закон има пробойни, които са били използвани във времето на специалния надзор", каза Стоянова и посочи, че това бе е битка с БНБ.

Тя аргументира нуждата от въвеждането на втори синдик с бавенето на съда за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Временният синдик ще бъде посочен от Фонда за гарантиране на влоговете от списък с физически лица, които могат да бъдат избрани за синдици. Той е под строгия надзор на Фонда за гарантиране на влоговете, съгласно Закона за банковата несъстоятелност. В разписаните в закона задължения синдикът трябва да прави ежеседмичен отчет, който ще се качва на интернет страницата на фонда.

Стоянова уточни, че синдикът няма да контролира работата на квесторите, защото квесторите приключват своята работа. "Временният синдик ще бъде задължен да управлява делата на банката, да опазва нейното имущество. В предвидените от закона случаи да прави искане за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Да участва в производствата по дела и да завежда дела от името на банката, да иска спиране на изпълнение в случаи на сделки, извършени в нарушение на забраните, които ние приехме в края на миналата година, да предявява отменителни искове, по които той счита, че има нарушаване на несъстоятелността", обясни Менда Стоянова.

По последни данни има намаляване на активите на КТБ с 800 млн. лв. Част от това намаляване могат да бъдат в резултат на направени разходи, но явно голямата част са резултат от направени прихващания, каза Стоянова. Квесторите излязоха с декларация, в която посочват, че не са извършвали абсолютно никакви сделки по осчетоводяване на прихващания и установяване на обезщетения след приемане на законовите промени през месец ноември. Според Менда Стоянова, най-вероятно такива сделки са били осъществявани преди това.

Oще: банка  банки  бнб  бюджет  бюджетна комисия  закон  закон за банковата несъстоятелност  иван искров  искров  квестори  ктб  менда стоянова  оставката на иван искров  финансови институции 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани