"Разследването" за КТБ започва от БНБ | webcafe.bg
newscafe

"Разследването" за КТБ започва от БНБ

Webcafe.bg, bTV
15.03.2015, 12:44 (обновена 15.03.2015, 13:04)
десислава атанасова

Снимка: © F

Парламентарната комисия за КТБ начело с Десислава Атанасова щяла да започне разследването за кризата в банката от БНБ

Десислава Атанасова - председател на временната парламентарна комисия по случая "Корпоративна търговска банка" призова за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, заради пропуски в надзора, които са причинили кризата в банката.

В интервю за bTV Атанасова заяви, че БНБ не е осъществила надзора, който й е вменен, и се надява Иван Искров да осъзнае, че е време да си тръгне по "достоен начин" от поста.

"Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията да си тръгне".

Десислава Атанасова твърди, че поверената й комисия ще провери всички факти и обстоятелстав около КТБ в периода 2009-2014-та. ТПо думите й предстоят още проверки в КТБ и към 2015-та, особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава.

В петък Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в парламента коментира, че много хора в БНБ са имали вътрешна информация за случващото се с КТБ, и то дни преди да бъде поставена под специален надзор. Тя даде за пример подуправителя Нели Кордовска, която е изтеглила своите пари от трезора на Цветан Василев в последния момент преди влизането на държавните квестори в банката.

Според Стоянова, откакто банката бе поставена под особен надзор, никой не контролира сделките на квесторите, а активите на трезора са се стопили с 1 млрд. лева.

"Квесторите в КТБ, назначени от БНБ, управляват нещо, което не е банка, в настъпилото безвремие никой не контролира сделките им, а активите на трезора се топлят" бяха нейните думи. Часове по-късно обаче квесторите отхвърлиха обвиненията, като заявиха в съобщение до медиите, че с имуществото на КТБ не са извършвани никакви разпоредителни действия.

Атанасова уточни, че комисията започва проверките именно с БНБ, "защото тя е отговорна за надзора на банките в България" и след това щяло да последва разглеждането на докладите на одиторите в банката, какво е станало известно на квесторите, месеците на особения надзор.

Парламентарната комисия ще проведе изслушвания на "всички, които имат отношени" по казуса КТБ, но Атанасова не отговори на въпроса дали ще бъде разпитван и бившия премиер Пламен Орешарски.

Цветан Василев също нямало да бъде поканен на изслушване, защото нямал "качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ".

"Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол", обяви Атанасова.

"Няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията".

Сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, както и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Oще: бнб  герб  десислава атанасова  иван искров  ктб  менда стоянова  оставка  парламентарна комисия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани