ЕП свали имунитета на Сергей Станишев | webcafe.bg
newscafe

ЕП свали имунитета на Сергей Станишев

Webcafe.bg
11.03.2015, 15:59 (обновена 11.03.2015, 16:34)
сергей станишев на конгрес на румънската социалдемократическа партия

Снимка: © www.pes.ro

На заседание на парламентарната комисия в понеделник Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него

Европейският парламент гласува свалянето на имунитета на българския евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев по негово желание.

На заседание на парламентарната комисия в понеделник Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той е добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба. Станишев е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

Станишев аргументира желанието си за ускорена процедура с това, че не е редно ЕП да става терен за развихряне на "нашенски" политически страсти.

„Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции; в България е добре известно, че делото срещу мен е политическо", казва лидерът на ПЕС.

„През 2009 г. беше създадена специална парламентарна комисия, известна като "анти-Станишев", която в крайна сметка не успя да постигне политическите си цели. Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2 на сто от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен", каза Станишев.

В становището, разпространено от пресофиса на евродепутата, са отправени и критики към управляващото мнозинство в България, като Станишев не пропуска да защити успехите на тройната коалиция, в която беше министър-председател:

„Ако през 2005 г. държавният дълг беше 30 на сто от БВП, в края на моя мандат той падна на 13 на сто. Бяха създадени 360 000 нови работни места, рязко нараснаха заплатите и пенсиите. Това са "щетите" от моето управление. Днес вече стана ясно, че четворната коалиция ще натовари българите с 16 млрд. лв. нов дълг и няма идея как да създаде нови работни места или да увеличи доходите", се посочва в становището на евродепутата.

„Вярвам, че българският съд ще се произнесе справедливо по тези абсурдни обвинения", казва Станишев. Евродепутатът е обвиняем за изчезването на седем доклада с класифицирана информация от секретното деловодство на Министерски съвет, като казусът се точи от 2009 година.

Oще: главен прокурор  дело за секретни документи  депутатски имунитет  евродепутат  европарламент  европейски парламент  еп  имунитет  пес  прокуратура  прокурор  сергей станишев  сотир цацаров  станишев  станишев обвиняем 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.