Данък "уикенд" щял да разчита на доброволността | webcafe.bg
newscafe

Данък "уикенд" щял да разчита на доброволността

Webcafe.bg
30.12.2015, 09:33 (обновена 30.12.2015, 09:36)
владислав горанов, министър на финансите

Снимка: © webcafe.bg

Той обаче е скептичен към прилагането на данък „вредни храни", защото хората няма да сменят потребителските си навици и ще се върви към контрабанда на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък.

При данък „уикенд" се разчита на „доброволността и на декларирането". Това каза финансовият министър Владислав Горанов в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка със спорния данък. Предложението не мина в пълния си вид през одобрение на Народното събрание, но окончателният вариант на приетия Закон за ДДС отвори широка врата за прилагането му "по втория начин" - чрез правилник на МФ.

„Ние ще разчитаме вашият работодател да декларира кои активи се ползват за икономическата дейност на фирмата, и кои за лични цели", каза Горанов, според когото едва между 2% и 5% от покупките на нови автомобили са направени от физически лица.

„Това означава, че останалите са закупени от фирми. Това е огромно ощетяване на бюджета", каза още министър Владислав Горанов.

„Когато закупиш автомобил, къща, яхта, върху които не използваш за икономическата ти дейност, а за лични цели, на практика ощетяваш фиска. Ти крадеш ДДС и нарушаваш справедливостта на останалите физически лица, които нямат възможност да се ползват от тази система за приспадане и възстановяване на ДДС", каза Горанов. Според него сега има пътека за корумпирани данъчни, защото нямало правила.

По думите му целта на закона е да бъдат хванати големите неща. Той изчисли, че десетки, стотици милиони се източват от системата на ДДС и през това некоректно ползване на активи. „Тук можем да говорим за над 100 млн. лв. само от затягане на режима на системата на ДДС като говорим само от мерките за лично ползване на фирмени вещи", каза още Горанов.

Той обаче е скептичен към прилагането на данък „вредни храни", защото хората няма да сменят потребителските си навици и ще се върви към контрабанда на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък.

„Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък „вредни храни", каза Горанов.

Oще: бюджет  владислав горанов  вредни храни  данък вредни храни  данък уикенд  данъци  данъчно облагане  здравеопазване  министерство на финансите  уикенд  финанси  финансова стабилност 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 30.12.201510:44

Спийчлес съм... какво, как, защо... тия са... всякакви епитети бледнеят. Шокиран
   

оценка

+0 -0