Отпадат предварителните графици за отпуск | webcafe.bg
newscafe

Отпадат предварителните графици за отпуск

Webcafe.bg
12.06.2015, 12:14 (обновена 12.06.2015, 12:20)
нс

Снимка: © webcafe.bg

Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица

Парламентът реши на първо четене да отпадане задължението за предварителните графици за отпуските и изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Предложението на Петър Кънев от левицата беше прието гласовете на 147 души.

Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица, залегнало в правителствения проект.

Закъсненията няма да се санкционират - ще можем да ги отработваме. Работодателят обаче ще може да освобождава работници дисциплинарно, без да иска разрешение от Инспекцията по труда, както е сега.

С така приетите текстове се възстановява правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Пленарната зала отхвърли идеята на реформаторите годишнините от Априлското въстание официално да се отбелязват на 1-ви май заедно с Деня на труда.

Вчера депутати от различни групи проведоха горещи дебати по темата. Според БСП това предложение цели да неглижира Деня на труда, а и Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил, което по нов стил прави 2 май, а не 1 май.

В крайна сметка 34 депутати подкрепиха предложението, 41 бяха "против", а 78 се въздържаха.

 

Oще: 1 май  график  графици  ден на труда  депутати  кодекс на труда  отпуск  отпуски  парламент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани