МК праща проверка в Класическата гимназия | webcafe.bg
newscafe

МК праща проверка в Класическата гимназия

Webcafe.bg, по БТА
16.03.2015, 16:26 (обновена 16.03.2015, 17:09)
нгдек

Снимка: © В.Е.

Министерството на културата по-рано предложи компромисен вариант – учениците от НГДЕК да се върнат в Модерно предградие, а тази на 13 ОУ да стане неин филиал

Министерството на културата поиска Регионалният инспекторат по образованието да провери учебния процес в Класическата гимназия, където продължават споровете дали учениците да останат в центъра или да се преместят в ремонтираната тяхна сграда в кв. Модерно предградие".

Занятия се провеждат спорадично, а от училищното настоятелство твърдят, че около 250 от общо 470 ученици влизат в час. Със заповед на министър Вежди Рашидов, тъй като МК е принципал на НГДЕК, часовете се провеждат в сградата на ул. „Баба" в отдалечения столичен квартал.

„Това, че се провеждат учебни занятия в ремонтираната сграда на гимназията в Модерно предградие се случва само защото ръководството на училището не иска да бъде обвинявано в саботаж на учебния процес и учителите не искат да провалят учебната година на учениците", коментира Ирина Репуц, председател на училищното настоятелство на НГДЕК.

Междувременно протестиращите 38 учители потвърдиха, че са подали молби за напускане, въпреки уверенията в противното на Вежди Рашидов, който посъветва родителите да запишат децата в други училища, ако не искат те да учат в „Модерно предградие".

Половината педагогически състав на Класическата подаде оставка, след като по време на дискусия за местоположението на училището почина техният колега Бойко Атанасов.

Част от учителите и от родителите настояват НГДЕК да остане в сградата на 13 ОУ до Женския пазар, където бяха настанени временно заради на ремонта на собствената им сграда в кв. „Модерно предградие". Според Ирина Репуц това не е каприз, а необходимост предвид естественото на учебния процес.

Протестиращите твърдят, че ремонтът е извършен некачествено и с опасни материали, но от МК опровергават това с три проверки, които не са открили наличието на азбест.

МК отхвърли твърденията на родители и учители, че е оказвало натиск на ръководството на Класическата гимназия. „Сградата на гимназията на ул. "Баба" 16 се намира на този адрес повече от 20 години. Всички родители, учители и ученици, знаят прекрасно този факт. Когато родителите са си записвали децата, те са ги записали именно на това място", коментират от министерството.

Oще: женски пазар  класическа гимназия  министерство на културата  модерно предградие  нгдек  образование  проверка  учебен процес 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2015, 18:33

2 nikitat | 07.04.201515:44

Бих желала да подам оплакване за продажба на наркотици в училището на моето дете - частно немско училище "Ерих Кестнер". Сред учениците има дилъри на наркотици, които продават "стоката" безнаказано! Ужас и безумие!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

1 Никой | 16.03.201523:39

Пук няма ли прокуратура да разследва защо Класическата гимназия (държавно училище) иска да се мести в общинска сграда на столична община, а 18 прелива от деца и беше изгонено от сградата?

Благи престъпни заПетъчани е добре да не се бъркат, където не им е работата и особено с (ис)Кастрените си приятелчета и недораслячета очилати замове.

Документите чакат!!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани