Борисов прехвърли вината за "Червей" на съда | webcafe.bg
newscafe

Борисов прехвърли вината за "Червей" на съда

Webcafe.bg
11.02.2015, 16:06 (обновена 11.02.2015, 16:58)
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов настоява Висшият съдебен съвет да се заеме с неправомерното разрешаване за ползване на СРС по делото "Червей"

Премиерът Бойко Борисов настоява казусът около оперативното дело "Червей" да бъде обсъдено във Висшия съдебен съвет на базата на доклада на Бюрото за контрол на СРС, което е установило 8 нарушения на правилата за използване на специлани разузнавателни средства.

По време на заседанието на Министерски съвет Борисов инструктира правосъдния министър Христо Иванов като "председател на ВСС" да отнесе темата за разискване.

От стенограмата стават ясни и някои детайли от прословутото секретно дело "Червей".

Борисов разкрива, че проверката в МВР е установила неколкократно преиздаване на съдебни разрешения за прилагане на СРС.

"Съдиите и прокурорите, които са там (във ВСС), да разгледат законността на издаването на тези разрешения, а ни твърдят, че са два месеца, плюс четири, плюс четири - за триста дни", казва Борисов.

Според Закона за специалните разузнавателни средства срокът за прилагането им е до два месеца. В случай на необходимост той може да бъде продължен, но не за повече от 6 месеца общо.

Противозаконното решение за прилагане на СРС се наказва със затвор от 1 до 5 години и с парична глоба.

По закон право за разрешаване на прилагане на СРС имат председателят на Софийския градски съд, председателите на окръжните съдилища или на специализирания наказателен съд (или оправомощен от тях заместник).

От думите на Борисов не става ясно кой е поръчителят на подслушването.

Става ясно, обаче, че заподозрените нарушители са искали достъп до сървърите на единната информационна система на МВР не само в София, но и в други регионални дирекции на полицията.

"Примерно отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли - в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая - в архива", заявява Борисов.

Той обяснява, че в масивите се намират данни за криминалните регистрации на всички български граждани и изразява съмнение, че по време на достъпа на оперативни работници по "Червей" в системата е възможно да са допуснати манипулации на досиетата.

"Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби, или си обрал бостан ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано", обяснява Борисов.

"Наистина е даден достъп до абсолютно всички автоматизирани информационни фондове на МВР. Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив", обяснява технологията на проследяването на данни вътрешният министър Веселин Вучков.

Вучков призовава "да се установи докрай какво е правено 300 дни, а не да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи".

Oще: бойко борисов  бюро за контрол на срс  веселин вучков  данс  дато  дело  мвр  министър-председател  незаконно подслушване  подслушване  премиер  проследяване  специални разузнавателни средства  срс  технически операции  христо иванов  червей 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани