СРС срещу посолства изтекоха през монолога на Янева | webcafe.bg
newscafe

СРС срещу посолства изтекоха през монолога на Янева

Webcafe.bg
19.11.2015, 17:37 (обновена 19.11.2015, 17:42)
Владимира Янева

Нова серия от записите "Янева-Ченалова"

Пореден фрагмент от записания разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикуван в сайта "Бивол", разкри информацията, че в Софийския градски съд са постъпвали искания за подслушване на посолства.

В записа Янева разказва за разговора си с градския прокурор на София Христо Динев, проведен веднага след като тя е била информирана от пресаташето си, че всеки момент ще й бъде повдигнато обвинение по делото "Червеи".

"Аз хвърча в петък при Ицо Динев и му казвам: "Ицо, преписката е при вас, кажи ми какво е положението".

Ицо Динев казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате", обяснява Владимира Янева.

Впоследствие тя обяснява на Румяна Ченалова, че въпросната информация е справка от регистъра на специалните разузнавателни средства, разрешавани от СГС за последните шест месеца.

"Аз им казах: "Вие си искайте регистъра само за СРС-тата, които ви интересуват. Защо ми искате целия регистър?... Аз се притеснявам да ви го дам, защото там има за посолства, за това, за онова, и т.н. информация", обяснява Владимира Янева.

Въпреки забележката й - градският прокурор настоявал да получи цялата налична информация.

Целият отрязък от записа е с продължителност 55 секунди.

От него не се разбира дали действително чужди посолства са поставени под законово наблюдение с подписа на Владимира Янева или само са постъпили искания за разрешение за използване на СРС. Не е ясно и чия е била инициативата за подслушването - дали на ДАНС, МВР или прокуратурата.

По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова ВСС да провери не само законността на записите, но и тяхното съдържание, а резултатите от проверката да бъдат представени публично.

Oще: владимира янева  градски прокурор на софия  делото "червеи"  лозан панов  подслушване на посолства  посолства  прокуратура  разрешение за срс  софийска градска прокуратура  софийски градски съд  специални разузнавателни средства  срс  съдия  христо динев  ченгеджийница 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани