Самолети на НАТО ще пазят българското небе | webcafe.bg
newscafe

Самолети на НАТО ще пазят българското небе

Webcafe.bg
30.09.2015, 15:38 (обновена 30.09.2015, 16:13)
миг-29

Снимка: © Красимир Грозев / Wikimedia Commons

Преговорите с Полша за модернизация на българските МиГ-ове бяха финализирани, но все още не е подписан окончателен договор

Кабинетът ще внесе промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които ще разрешат допускането на чужди военни самолети за охрана на въздушното пространство на България.

Проектът е публикуван за обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, като срокът за приключване на коментарите по него е 16 октомври.

Според настоящия текст на закона охраната на въздушното пространство се осъществява само от Българската армия. С новия проект се създава специална уредба, която ще разреши част от дейностите на ВВС - по-специално Аir Policing мисиите - да се изпълняват съвместно със сили и средства от страна на съюзниците от НАТО.

Това ще става при сключване на международен договор за охрана на въздушното пространство или при необходимост от неотложни мерки при ред, определен от Министерски съвет.

Със законопроекта се предлага и изменение в уредбата, свързана с употребата на оръжие и бойни средства, в случаите когато това се налага при осъществяване на съвместен Air Policing.

Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси.

Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище, пише в мотивите на проектозакона.

Предложението за отваряне на въздушното пространство за чужди бойни самолети идва в момент, в който се очаква 7 или 10 български изтребители МиГ-29 да бъдат временно извадени от употреба заради ремонт на двигателите.

Преговорите с Полша за модернизация на българските МиГ-ове бяха финализирани, но все още не е подписан окончателен договор.

В същото време министърът на отбраната Николай Ненчев беше натоварен с мисия да договори покупката на нови изтребители за Военновъздушните сили.

Oще: air policing  бойни средства  българска армия  ввс  въоръжени сили  закон за отбраната и въоръжените сили  миг-29  нато  николай ненчев  оръжие  охрана на въздушното пространство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 01.10.201523:34

Казват ви НАТОвски самолети ще летят в нашето небе, защото истината - турски военни самолети ще облитат нашето небе, звучи прекалено брутално и неприемливо за повечето българи.

А истината е че ни харизват на малки стъпки на Турция, и с турските сериали, и с новини и радио на турски, цялата история с неремонтираните ни МИГ-ове беше, за да се стигне до тук - турската военна авиация уж ще ни пази небето.

Събудете се, докато не е станало късно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 01.10.201523:07

Не, Свински. И този път не позна.
САЩ не са моят най-голям враг. Защото не се оприличавам с Европа така, както някои други. А относно Обама - да, прав си - сън не го лови и мисли, но не планира /явно не може, не му се удава/, как да се освободи от неоконите ви и да ги бастиса веднъж завинаги. Дреме му на него за житцето ми, дето вече никакво го няма и от него хляб не става. Щото е от сортовете на Мондзанто, Бондзанто и Фонтанто!

А това за важният и даже единствен важен човек - явно говориш със себе си. Дано да се разберете!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 01.10.201518:52

Не, Dox.
САЩ са твоят личен най-голям враг.
По-точно, Обама сън не го лови, мисли и планира как да ти секвестира житцето и стъжни животеца.
Щото си важен, много важен човек. Единственият важен даже.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 01.10.201516:31

Спайдър,
Явно още не си проумял, че най-големият враг на Европа винаги са били и са - САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2015, 14:50

5 Wilhelm | 01.10.201503:06

@ Spider
"...има ли смисъл да се бута една организация, която си функционира, за да бъде заменена от същото, само че без САЩ?"

- Да, има. Именно заради настоящата й функция.

@ Spider
"...А как ще се отрази на европейската икономика ?"

- Очевидно ще развърже ръцете на Германия и Франция и ще подсили интересите на Западна Европа. Източна Европа и периферията най-вероятно ще си останат все така бедни, без значение какви самолети ще летят над главите им.

@ Spider
"А на градовете с американски бази ?"

- ........
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

4 Spider | 30.09.201523:46

И това твое твърдение е универсална истина, както че 2+2=4 нали ?
Виж сега, и на мен ми харесва идеята за EU въоръжени сили, обаче има ли смисъл да се бута една организация, която си функционира, за да бъде заменена от същото, само че без САЩ ? И мислиш ли, колко пари трябва да се набият, за да бъде заменена тая организация, и колко нови договори за въоръжение трябва да се изготвят, приемат, и пр. и пр. ?
А как ще се отрази на европейската икономика ?
А на градовете с американски бази ?
А на държавите, дето трябва да отделят по-голяма част от бюджетите си за самоотбрана и въоръжение, вместо за други належащи нужди ?
Тия тъпотии, дето НАТО, които били ченгесари за капак, ще пазят Западна Европа от Източна Европа, в кой клозет ги роди, мамин златен ?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 30.09.201523:25

НАТО нас няма да ни пази. Реално, НАТО не е военна организация, нищо че официално се афишира като такава. Основната функция, отредена на НАТО е полицейска. И това вече се вижда. За това тези, които НАТО ще пази, са богатите. А от кого ще ги пази - ами от нас, от германци, от французи, от австрийци, поляци, чехи .... и т.н. В изпълнение на тази основна функция, може да се наложи НАТО да пази т.нар. "бежанци", например - пак от нас, от германци, австрийци .... и т.н., ако това е в интерес на богатите, разбира се.

За това НАТО не бе закрит, /а беше логично да се случи/ през 90-те години, когато бе закрит Варшщавския договор. Защото Германия щеше да инициира създаването на въоръжени сили за обединена Европа. А това в никакъв случай не биваше да се допуска. Това щеше да означава Европа да е самостоятелен геополитически субект, взимаш сам решенията, съобразно интересите си. Това не устройваше САЩ. На тях им трябваше Европа като техен васал, какъвто тя си остана и до ден днешен.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.09.2011, 16:03

2 пламен жеков | 30.09.201521:57

и от кого ще ни пазят самолетите на НАТО след като отвсякъде граничим със страни членки на същото това НАТО? всичко е само прах в очите на хората. на натовските лицемери не им дреме за нас. ние за тях сме някаква жалка и бедна малка държавица на която не си струва да се обръща внимание!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 30.09.201519:00

Бог да я прости българската бойна авиация! Най-после "демокрацията" стигна и до нея. Лошото е, че скоро ще запалим свещичка и за остатъците от българската държава. Чуди се
   

оценка

+3 -1