Президентът ще решава кога да се провеждат референдуми | webcafe.bg
newscafe

Президентът ще решава кога да се провеждат референдуми

Webcafe
26.04.2016, 12:39 (обновена 26.04.2016, 13:18)
нс

Снимка: © webcafe.bg

Задължителното гласуване остава, макар че премиерът Борисов се обяви против него

С леки отстъпки приключи срещата на управляващата коалиция и премиера Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс. Предизборната кампания остава 30 дни, а не 21, каквито бяха първоначалните поправки, като в този период отново ще могат да се публикуват социологически проучвания.

Президентът ще решава дали референдумите да съвпадат с националните избори, обяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Регламентът ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Миналата седмица парламентът прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да бъдат две в едно, ако са в една и съща година, което на практика създаде предпоставки за изместване на референдума на Слави Трифонов за лятото.

Сега държавният глава ще преценява дали референдумите може да съвпадат с национални избори.

Най-спорната тема за ограничаване на секциите зад граница само в българските посолства и консулства остава.

Патриотичният фронт обяви, че няма да отстъпи от сериозната ограничителна мярка, която възмути българите в Западна Европа и САЩ, защото ще трябва да пътуват стотици километри, за да упражнят правото си на глас.

Според лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поправката е насочена не срещу емигрантите на Запад, а срещу гласовете от Турция, които се използвали за влияние върху българския политически живот.

Днес срещу тази поправка ще има протест. Междувременно Реформаторският блок предложи компромисен вариант, според който да могат да се разкриват не повече от 50 секции в съответната държава.

Остава правилото за заличаване на имена от избирателните списъци при два последователни пропуска на еднакви по вид избори.

След срещата стана ясно, че ще се бъде обсъдено и предложението на Реформаторския блок в една държава да могат да се откриват до 50 секции, а не да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства.

ДПС възрази на промените, тъй като те са вредни за българската демокрация и предложи те да бъдат оттеглени. Конкурентът им Лютви Местан също предложи законопроектът за Изборния кодекс да спре да се обсъжда и "да отиде на бунището, където му е мястото". И двете предложения за бяха приети.

Oще: герб  гласува  гласуване в чужбина  дпс  избирателни списъци  изборен кодекс  избори  патриотичен фронт  предизборна кампания  референдум на слави  реформаторски блок  слави трифонов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани