Кой е Веселин Вучков | webcafe.bg
newscafe

Кой е Веселин Вучков

Webcafe.bg
04.03.2015, 12:46 (обновена 04.03.2015, 13:00)
Веселин Вучков

Снимка: © Явор Николов

Влиза в Народното събрание като депутат от ГЕРБ, преди да стане министър на вътрешните работи

Веселин Вучков стана министър на вътрешните работи във втория кабинет на Бойко Борисов, но не беше външен човек в МВР. Вучков беше назначен за зам.-министър в мандата на Цветан Цветанов в първото правителство на ГЕРБ (2009 -2013). Като народен представител в 42-рото и 43-тото правителство влиза като част от парламентарната група на ГЕРБ.

Роден е през 1968 година в кюстендилското село Стоб. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет, бил е стажант-съдия в Софийския окръжен съд, работил е като следовател в Столичното следствие.

Става доктор по право през 2003 година с дисертация на тема „Предмет и тежест на доказване в наказателното производство".  От 2010 г. е доцент по наказателен процес с хабилитационен труд „Доказателствени средства в наказателното производство (същност и видове)". Автор е на редица научни публикации в областта на наказателния процес.

Той е асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), главен асистент (2001 - 2009). Преподавал е и в Пловдивски университет, Югозападния университет в Благоевград, Свищовска стопанска академия, Варненски технически университет и др.

Става зам.-министър на вътрешните работи през 2009 година, а министър е Цветан Цветанов. Като министър от 2014 година заявява, че ще работи за това да няма политизация на системата и за бързи поправки на новия Закон за МВР.

В края на миналата седмица стана ясно, че Веселин Вучков се готви да представи три кандидатури за поста на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като промените в Закона за МВР, които позволяват смяната му, бяха приети. Междувременно премиерът Бойко Борисов реши въпреки това, да остави Лазаров на поста му.

Oще: бойко борисов  борисов  веселин вучков  вътрешни работи  герб  мвр  министерство на вътрешните работи  народно събрание  оставка на веселин вучков  политика  полиция  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.