Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев | webcafe.bg
newscafe

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев

Webcafe
24.10.2016, 11:27 (обновена 24.10.2016, 17:03)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Нов обвиняем за източването на бюджета за АЕЦ Белене

Бившият министър на икономиката и енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев ще бъде обвинен за умишлена безстопанственост заради АЕЦ "Белене".

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се заявява, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска сваляне на депутатския имунитет на Добрев. В момента той е депутат от ПГ на ГЕРБ.

Делян Добрев обяви, че е готов да се откаже доброволно от имунитета си. Той ще внесе заявлението си в деловодството на Народното събрание в 16 ч.

Софийската градска прокуратура е събрала доказателства за престъпление по служба заради изплащането на сумата от 4,56 млн. евро на компанията "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" като архитект-инженер.

Средствата са изплатени по договор от 2004 г. между НЕК и Парсънс, който обаче е трябвало да бъде прекратен от 2012 г. след решението на Народното събрание и Министерския съвет за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене".

Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ" ЕАД, респ. към „НЕК" ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на „НЕК"ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г.

Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, се казва в съобщението на прокуратурата.

Oще: аец  аец белене  белене  делян добрев  министерски съвет  нек  парсънс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 24.10.201615:04

Вижте снимката и си правете изводите.Пионката и мутрата която дърпа конците.Курвенска демокрация аналог на диктатура.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани