"Протестна мрежа" обжалва отказа от дело срещу Пеевски | webcafe.bg
newscafe

"Протестна мрежа" обжалва отказа от дело срещу Пеевски

Webcafe.bg
20.01.2015, 17:55 (обновена 20.01.2015, 18:09)
Делян Пеевски в парламента

Проверката срещу депутата от ДПС и бивш магистрат Делян Пеевски приключи за 1 година - с отказ от образуване на досъдебно производство.

"Протестна мрежа" внесе жалба срещу отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Обжалването идва седмица след като прокуратурата постанови, че няма да разследва депутата от ДПС и майка му, тъй като описаните в сигнала на "Протестна мрежа" данни за престъпления не са били потвърдени по време на прокурорската проверка.

Според жалбата на "Протестна мрежа" наблюдаващият прокурор от СГП Боряна Бецова не е подложила на обстойно изследване и обсъждане на всички доказателства, с което е нарушила задълженията си.

Жалбоподателите твърдят, че до този момент не са получили достъп до материалите, събрани в хода на проверката въпреки изричното искане.

Фактът, че прокурорът се позовава изцяло на данъчната проверка от НАП, а не е назначила собствена проверка на имотното състояние на Делян Пеевски и майка му, е един от аргументите в жалбата на "Протестна мрежа".

"В противоречие със задължителната тълкувателна практика на ВКС, наблюдаващият прокурор практически е абдикирала от вменените й задължения и е придала на данъчните проверки и издадените въз основа на тях актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат, в абсолютно нарушение на всички основни принципи на наказателния процес", пише в жалбата.

От организацията оспорват и липсата на мотиви по част от сигнала, засягащ разминаването между демонстрирания стандарт на живот и декларираните доходи на Пеевски.

От "Протестна мрежа" питат защо не е проверен произходът на средствата за закупуване на имотите на Пеевски в периода 2002-2004 г., когато тогавашният студент по право и председател на борда на директорите на държавното "Пристанище Варна" придобива собственост за над 150 000 лева.

Жалбоподателите подчертават, че са изненадани от решението на прокуратурата да не вземе под внимание публичните изявления на мажоритарния собствник на КТБ Цветан Василев, който в интервю от юни 2014 г. обвини Пеевски в източване на държавни ресурси през обществени поръчки чрез свързани лица и фирми.

Самият Василев беше обект на разследване по същия сигнал на "Протестна мрежа", който съдържаше данни за финансови злоупотреби, включително и срещу председателя на "България без цензура" Николай Бареков.

Прокурорската проверка срещу Василев даде резултат само три месеца след внасянето на сигнала, когато държавното обвинение започна разследването срещу длъжностни лица от КТБ и подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Проверката по сигнала срещу Делян Пеевски отне близо една година, през която проверяваният успя да се яви като кандидат-депутат в Европейските избори и на предсрочния парламентарен вот, а заради твърденията му, че бил жертва на опит за убийство, прокуратурата забърка тежък гаф, като арестува без доказателства трима мъже, нарочени за "убийците на Пеевски".

Oще: делян пеевски  дпс  ктб  обвинение  обществени поръчки  пеевски  престъпление  проверка  прокуратура  протестна мрежа  финанси  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.