Шпиц-команди от следователи държат политици в зависимост | webcafe.bg
newscafe

Шпиц-команди от следователи държат политици в зависимост

Webcafe.bg, по Нова ТВ
22.02.2016, 09:09 (обновена 22.02.2016, 14:33)
бойко атанасов, следовател

Снимка: © Нова ТВ

Как се спират и подновяват дела срещу "неизвестен извършител"

Следственият отдел на Софийската градска прокуратура е използван за саморазправа и натиск върху политически лица чрез наказателни производства, пазени "на трупчета" в продължение на години.

Това обяви следователят Бойко Атанасов, който и към момента е служител на столичното следствие.

Самият той е бил ръководител на "шпиц-команда" - т.нар. първи сектор на СО, който единствен се занимава с "чувствителните" дела срещу политически лица и е образуван по времето на ръководството на небезизвестния Петьо Петров.

В него са разследвани бивши и настоящи депутати, министри, включително министър-председателя Бойко Борисов. Нито едно от досъдебните производства не се води срещу конкретен извършител, а срещу "виновни длъжностни лица".

Атанасов даде пример с разследването за "Авиоотряд 28" като дело срещу Борисов, по което той така и не беше привлечен като обвиняем.

"Делата се водят скришно срещу тях. Когато от тях се поиска нещо - като гласуване на закони например - разследванията се вадят", каза още следователят.

По същия начин са образувани досъдебни производства "срещу неизвестен извършител", насочени срещу бившия министър на правосъдието Христо Иванов - "по сигнали, които се появяват поръчково в една медия, а прокуратурата се самосезира нарочно".

Става въпрос за т.нар. "четирите различни подписа" на Иванов, които бяха публикувани след сигнал на организацията "План Б".

Той посочи и как натискът работи в обратна посока - през 2013 г. следователят двукратно е правил предложение за повдигане на обвинение и отнемане на депутатския имунитет на Емил Иванов (ДПС) пред главния прокурор Сотир Цацаров за длъжностно престъпление във връзка с поддръжката на дигите на р. Искър.

Вместо делото да се придвижи обаче Бойко Атанасов е отстранен от разследването от наблюдаващия прокурор, а на следващия ден Иванов е назначен за областен управител на София-област.

Атанасов посочи Емил Иванов като "един от близките на следователя Пеевски".

Той предупреди, че още едно ключово дело - срещу Владимира Янева - е пред потенциален провал заради неспазването на процесуалните правила при разследването.

"То е гледано под покрива на Софийската градска прокуратура, но е гледано от военни следователи и прокурори от СРП, командировани лично от главния прокурор. Нарушен е принципът на случайното разпределение, което може да доведе до нищожност на обвинението срещу Янева", каза Бойко Атанасов.

По думите му - всички "полулегални" действия, които той и колегите му са били принудени да вършат по заповед на Петьо Петров - Еврото, са обяснявани с преки разпореждания на главния прокурор Сотир Цацаров.

Следователят коментира, че очаква "нови номера" и "опраскване" срещу себе си заради нарушаването на омертата за случващото се в СО на СГП, но призова колегите си да "споделят впечатления и да разчупят оковите, защото е крайно време".

Това не е първият случай, при който Бойко Атанасов дава сигнал за корупция в следствието - през 2004 г. по негов сигнал беше заловен с подкуп прекия му ръководител Христо Станчев. След близо 10 години разследване и осъдителна присъда за корупция обаче Станчев беше възстановен на позицията си в следствието, като дори поиска да се пенсионира с 20 заплати обезщетение.

Oще: авиоотряд 28  бойко атанасов  бойко борисов  главен прокурор  дела на трупчета  прокуратура  сгп  следовател  следствен отдел на софийска градска прокуратура  софийска градска прокуратура  шпиц команда 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.