Христо Иванов се отказа от двусмислената поправка в НК | webcafe.bg
newscafe

Христо Иванов се отказа от двусмислената поправка в НК

Webcafe.bg
11.03.2015, 14:47 (обновена 11.03.2015, 14:49)
Христо Иванов

Идеята на министерството бе дискриминацията по политическа принадлежност да се наказва наравно с тази основана на етнос, раса или народност

Министерство на правосъдието ще оттегли поправката в Наказателния кодекс, която цели криминализиране на дискриминацията по политическа принадлежност. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов. Поправката създаваше предпоставки за цензура и автоцензура в медиите.

Идеята на министерството бе дискриминацията по политическа принадлежност да се наказва наравно с тази основана на етнос, раса или народност. Според НК наказанието е от 1 до 4 години затвор и глоба от 5 до 10 хил. лв.

Текстът в НК гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание". Министерство на правосъдието искаше да добави към това и „политическа принадлежност".

Адвокат Михаил Екимджиев заяви пред в. „Сега", че това може да доведе до цензура и автоцензура в медиите и да послужи за саморазправа с политически опоненти или журналисти. Срещу поправката се обявиха неправителствени организации и юристи.

Oще: автоцензура  медии  министерство на правосъдието  министър на правосъдието  наказателен кодекс  народно събрание  нк  политика  поправка в наказателния кодекс  правосъдие  христо иванов  цензура  юристи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани