Цацаров повиши тон на френския посланик заради "ябълките" | webcafe.bg
newscafe

Цацаров повиши тон на френския посланик заради "ябълките"

Webcafe.bg
27.02.2015, 14:30 (обновена 27.02.2015, 14:42)
Сотир Цацаров в Съдебната Палата

Снимка: © Webcafe.bg

"По начало главният прокурор не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод", заявява Сотир Цацаров

Реакциите от американското и френското посолство по повод проверката срещу активисти на "Протестна мрежа" и неприкритите съмнения от страна на дипломатите в безпристрастността на действията на държавното обвинение, предизвикаха отговор от страна на пресцентъра на Сотир Цацаров.

Оттам описват съдържанието на постъпилия сигнал от собственика на агенция ПИК Недялко Недялков срещу Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов.

"Твърди се, че те извършват активна дейност, която изисква значително финансиране, поради което и се претендира разпореждане на проверка относно техните доходи и имуществено състояние. Според подателя на сигнала, необходим е анализ на тези доходи и на източниците им, както и проверка дали те са декларирани по надлежния ред и са заплатени дължимите данъци", става ясно от съобщението.

"Няма основание да се счита, че подателите на сигнали (имайки предвид членовете на "Протестна мрежа", бел. ред.) имат своеобразен "имунитет", когато сигнал е подаден срещу тях самите", заявяват от прокуратурата.

От държавното обвинение заявяват, че споделят напълно "изразената в социалните мрежи позиция на Посолството на САЩ".

"По разпореждане на главния прокурор, актовете, с които наблюдаващия прокурор се произнася по съществото на сигнала, ще са публично достъпни", се казва в писмена позиция, разпространена на сайта на прокуратурата в петък.

За разлика от дипломатичния тон към Американското посолство, главният прокурор Сотир Цацаров реагира остро срещу коментара в Twitter на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който вчера направи направи препратка към изявлението си за "гнилите ябълки" в съдебната система (довело до отстраняването на съдия Румяна Ченалова), намеквайки за подобен случай и в прокуратурата:

"По начало главният прокурор не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод. При така наложилото се сравнение, ще следва да се заяви ясно в същия тон: Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения", заявява в отговора си Сотир Цацаров.

Цацаров заявява, че именно Бецова "ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия" (прокурорката от СГП наблюдава делото срещу бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров).

"Главният прокурор заявява категоричната си принципна позиция, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения и ще реагира по същия начин на всеки опит за неоснователни нападки срещу свои колеги", заявяват от прокуратурата.

Oще: twitter  антоанета цонева  асен генов  боряна бецова  боряна бецова каква ябълка е  главен прокурор  главният прокурор сотир цацаров  гнили ябълки  константин павлов  корупция  кошница ябълки  ксавие лапер дьо кабан  николай стайков  посланик  посолство  сотир цацаров  съдебна власт  френски посланик  христо бисеров  цацаров повиши тон 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 27.02.201521:52

Дали "гнила ябълка" или "миризлива цаца" - каква е разликата? Респект за мосюто.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2014, 10:05

2 Цветан Цветанов | 27.02.201516:07

ами то цялата прокуратура е гнила ябълка
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 14.03.2014, 12:32

1 antoni | 27.02.201515:59

Или френския посланик е прав или Бецова просто е голяма "късметлийка" все на нея да и се падат разследвания свързани с КОЙ?
Същата отказа разследване по сигнала срещу Пеевски, сега ще разследва подалите сигнала срещу него, а междувременно "разследва" и Христо Бисеров!
Защо ли съм по-склонен да вярвам на посланика вместо на Цацаров?
   

оценка

+7 -0

Най-коментирани