218 гласа "за" оставката на Бойко Борисов | webcafe.bg
newscafe

218 гласа "за" оставката на Бойко Борисов

Webcafe
16.11.2016, 14:02 (обновена 16.11.2016, 17:02)
бойко борисов

Снимка: © Webcafe.bg

"Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ"

* * * Народното събрание прие оставката на Бойко Борисов с 218 гласа "за"

* * * Бойко Борисов: "Който от министрите отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ"

* * * ПФ и Атака заявиха готовност да подкрепят нов кабинет с мандат на ГЕРБ, но без Бойко Борисов като премиер

* * * БСП ще гласува против Бюджет 2017

* * * Лютви Местан (ДОСТ) призова за избори за Велико Народно събрание

* * * РБ: Оценката за кабинета е "строго положителна"

* * * АБВ е против промени в Изборния кодекс преди новите парламентарни избори

* * * Радан Кънев (ДСБ) също поиска Велико Народно събрание

 

 

16:09 ч. - Оставката на кабинета е приета с 218 гласа "за"

Оставката на Бойко Борисов беше приета с 218 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържали се".

Единствените гласове "въздържал се" са дошли от ПГ на ГЕРБ. Самият Бойко Борисов не присъства на момента на гласуване на оставката му. Той си тръгна от пленарната зала още около 14:30 ч., след като представи мотивите си пред парламента.

Ето и разпределението на вота по групи:

ГЕРБ - 76 за - 0 против - 2 въздържали се

БСП - 37 за - 0 против - 0 въздържал се

ДПС - 27 за - 0 против - 0 въздържал се

Реформаторски блок - 21 за - 0 против - 0 въздържал се

Патриотичен фронт - 15 за - 0 против - 0 въздържал се

БДЦ - 14 за - 0 против - 0 въздържал се

Атака - 10 за - 0 против - 0 въздържал се

АБВ - 10 за - 0 против - 0 въздържал се

Независими - 8 за - 0 против - 0 въздържал се

16:08 ч. - "Падате от власт, защото не скъсахте опашката"

"Ако ГЕРБ сега се разделя с управлението, то е защото не скъса с опашката. Дебела свинска опашка. Фиксацията ви върху мен, г-н Цветанов, не се дължи на политическата ми сила, а защото винаги съм имал свободата да казвам тази истина в очите", заяви Радан Кънев в отговор на Цветан Цветанов.

16:04 ч. - Цветанов се извини на ДПС

Цветан Цветанов: "ДПС е участвало във всички процеси, които са се случвали през последните 25 години. Но когато участвахте във властта, имаше едно усещане в обществото, че се натрупва негатив. В 43-тия парламент не са били малко случаите, в които и вие, и БСП сте формирали с нас квалифицирано мнозинство - съдебната реформа, конституционните промени.

Извинявайте, ако съм ви обидил под някаква форма, но това ни казват избирателите в цялата страна".

15:59 ч. - Четин Казак посочи "основната грешка" на ГЕРБ

Депутатът от ДПС Четин Казак взе повод от думите на Цветан Цветанов, че ГЕРБ е "единствената партия, която не е била подвластна на ДПС".

"ГЕРБ може никога да не е било заедно с ДПС, но когато ДПС е участвала в управлението, държавата е вървяла напред.

Вашата основна грешка, е че вие станахте подвластни на антисистемни политически сили от Патриотичния фронт. Основната ви грешка беше, че легитимирахте популизма. Затова за втори път ГЕРБ не може да изкара до край мандата си", каза той.

15:49 ч. - Цветанов: ГЕРБ никога не е бил против Реформаторския блок

"Когато течаха консултациите за формиране на правителство през 2014 г., премиерът Бойко Борисов каза, че за партията ще бъде по-голям негативът, но трябва да се водим от националните интереси. Направихме компромис, защото вярвахме в лоялността на всички парламентарни групи, които формираха мнозинството. За съжаление не я получихме. Винаги ГЕРБ отстъпваше, защото винаги сме се водили от националния интерес", каза Цветанов.

Той обяви, че нито един от депутатите на ГЕРБ не е "нарушавал дисциплината" и е подкрепял всяка секторна политика на министрите от кабинета.

"Имахме стабилност, но днес не можем да я продължим. Когато формирахме правителството имахме подкрепа от над 1,6 млн. гласа - ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичния фронт. ГЕРБ е единствената партия, която не беше подвластна на ДПС.

Имаше политик от РБ, който през цялото време не е мислил за интересите на България, а е целял да реализира личния си политически проект. Никога ГЕРБ не е била против Реформаторския блок", каза Цветан Цветанов.

15:38 ч. - Лидерът на ДСБ Радан Кънев също се обяви за свикването на Велико народно събрание.

Влизаме в петата година на политическа криза в България, каза Радан Кънев. Според него тази криза се дължи на един и същи проблем при различни управления, с различна политическа ориентация и качество на извършваната дейност. Проблемът не е от икономическо естество. Три правителства са си тръгвали в условия на благоприятна икономическа конюнктура, каза той, посочвайки, че правителството е постигнало оптимални нива на икономически растеж. Причината според него да си тръгне не само това правителство, но и тези на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски не е икономическа, а е в поставянето на партийния интерес над националния.

Според него има проблем и по отношение на разходването на европейските фондове, които системно, при повече от едно правителство, се харчат в интерес на управляващата партия, в полза на кметовете на управлявщата партия; съсредоточаването на всички правомощия в държавата в едни ръце, независимо дали става дума за прокуратура, публични финанси или публична администрация. Той посочи, че това предизвиква вълна от недоволство, защото хората виждат построеното, но и откраднатото и безнаказното - при много повече от едно правителство.

„Сега е моментът да говорим за възможния изход от тази политическа криза", каза Кънев и припомни, че преди три години е призвовавал за свикването на Велико народно събрание, като тогава резултатът според него е щял да бъде десен президент и дясно мнозинство. „Абсурд е да правим предсрочни избори по старата система", каза той и посочи, че трябва да има промени и в партийното финансиране.

„Изходът е само един и той е да си избием от главите възможността да продължим популистката вълна от президентските избори в постоянна кампания", каза Кънев. Той призова към подкрепа на бюджета.

15:36 ч. - Междувременно в Twitter

 

 

15:31 ч. - АБВ е против промени в Изборния кодекс от това Народно събрание

"Възможностите за промени в изборното законодателство са изчерпани от този парламент - както във времето, така и в легитимността. Новият парламент трябва да реши новата избирателна реформа, както и да гласува нов бюджет за 2017 г.", обяви депутатът от АБВ Светослав Белемезов.

Той заяви, че ако се постигне политическо съгласие, групата на АБВ би подкрепила смесена избирателна система. Бившият коалиционен партньор на кабинета обяви, че ще гласува "за" подадената оставка на Бойко Борисов.

15:27 ч. - Посланието на "тежката артилерия" на ГЕРБ

Бившият здравен министър, депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова отправи послание през Facebook в часа, в който Бойко Борисов четеше мотивите за оставката си от трибуната на парламента.

15:24 ч. Похвали за кабинета от "независимите" депутати

Росен Петров (БДЦ / независим) и Полина Карастоянова (екс-ПФ, сега независима) похвалиха правителството

"Правителството си отива, но има нещо в нашето развитие, което ни плаши. Не е нормално на всеки 2 години да се сменя правителството. Не мисля, че може да има общество, което да се развива нормално, ако на всеки 2 години всичко започва отначало", обяви Петров, който преди 2 години влезе в кабинета от листите на България без цензура на Николай Бареков.

Карастоянова поздрави лично министрите на културата и туризма Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.

15:15 ч. - ДПС призова за "обединение в името на националните интереси"

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за консенсус при гласуването на Бюджет 2017 и общо решение за определяне на датата на предсрочните избори.

"Призоваваме всички партии да не допуснем политическа и парламентарна криза в страната. Днес повече от всякога трябва да бъдем смирени и да спрем процесите на противопоставяне в обществото. Да прекратим деструктивните процеси, чиито наченки наблюдаваме. Да преведем страната към предсрочни избори към стабилни институции", каза Карадайъ.

По думите му оставката на кабинета е била предизвестена още при създаването му преди 2 години.

"Беше сформиран най-шареният парламент в демократичната история на страната. Основният политически субект допусна съставяне на "коалиция на противопоставянето" срещу ДПС. За първи път стана ежедневие от трибуната на парламента да звучи преобладаващо език на омразата в името на евтиния популизъм", каза той.

Карадайъ призова да не се позволява правителствената криза да се превърне в политическа.

15:07 ч. - "Фискалният резерв е "сиренцето", за което много политически мишки се надяват"

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви, че групата му ще подкрепи оставката на кабинета.

"РБ ще останем последователни в партньорството на управляващото мнозинство. Ще подкрепим тази оставка, но предупреждаваме, че държавата ще поеме по несигурен път. Фискалният резерв е "сиренцето", за което много политически мишки се надяват, но капанът ще хлопне", заяви той.

Зеленогорски заяви, че оценката за кабинета на Бойко Борисов е "строго положителна - както за отделните министри, така и за целия кабинет".

Той се обърна с призив към Народното събрание да гласува и на второ четене антикорупционния закон на Меглена Кунева, който буксува от лятото на 2015 г.

15:03 ч. - Лидерът на партия ДОСТ призова да се проведат избори за 8-о Велико народно събрание.

Господин Бойко Борисов дойде на власт през 2009 година с ангажимента пред българските граждани, че ще бъде алтернатива на политическото статукво. В началото на втория си мандат през 2014 година той трансформира този прицип в „Аз съм съгласен с всичко". Това каза лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

„Тъжният извод днес за него може да се представи с една максима, за която той твърди, че е библейска, и че наистина няма нищо по-лошо от непоискано добро и резултатът днес е, че той е изоставен от всички, от които потърси съгласие", каза още той.

Няма съмнение, че резултатите от президентския вот и особено тези от референдума, поставят страната пред потенциална политическа, парламентарна и правителствена криза - въпрос на политическа отговорна е да се предотврати тази криза, каза още Местан.

Той призова системните партии да не се включват в популистка надпревара.

Нашата теза е, че незабавно трябнва да започнат политически консултации за провеждане на избори за ново 8-мо Велико народно събрание, за да отстраним всички конституционни пречки за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава, каза Местан. Едва ли скоро ще има по-благоприятна среда за провеждане на избори за Велико народно събрание, допълни той.

14:57 ч. - Дебатът за оставката на Борисов се превърна в дебат дали Румен Радев и БСП спечелиха изборите, или Борисов ги загуби.

Самият министър-председател напусна пленарната зала веднага щом прочете мотивите за оставката си, като предпочете да не слуша на живо дебата.

14:56 ч. - "За хората аз и Пеевски сме едно и също нещо"

"Изключително грешно е да си мислим, че Корнелия Нинова или Румен Радев са спечелили президентските избори, както и че Кадиев и Десислава Иванчева са спечелили изборите в "Младост", обяви независимият депутат Георги Кадиев.

"За хората - аз и Пеевски сме едно и също нещо. Нека да върнем нормалността", коментира той .

Кадиев се обърна към Божидар Лукарски, който преди дни се учуди, че "една фризьорка" (визирайки Иванчева) е победила ГЕРБ в "Младост".

"След като една фризьорка ви смаза с 65%, какви сте вие?", вметна Кадиев.

14:50 ч. - БСП ще гласува против Бюджет 2017

Групата на БСП - Лява България ще гласува за оставката на правителството, това каза лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Вие загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Ние спечелихме категорично тези избори заедно с народа си", каза още тя, допълвайки, че нейната партия е проявила мъдрост да издигне надпартиен кандидат.

Според нея това е причината Радев да е подкрепен от представители на различни политически партии.
За социалистите причини за сотавката са „тоталното разминаване между живия живот и вашите политики".

„За мнозинството български граждани най-важният въпрос е бедността и безработицата, а и двата се решават с производство и икономика. Вие не направихте нищо, за да има производство и икономика. Според нея европарите са изтекли в строителство на магистрали, а съдебната реформа не е довела до справедливост, а до овладяване на съдебната система.

„Втората причина [за това, че загубихте] е, че правихте всичко това с чувство на незаменимост и непогрешимост", каза Нинова.

"Промяна в мнозинството в този парламент няма да има. Ние в този парламент сме опозиция и ще останем такива до край. Това мнозинство много преди изборите изработи бюджет и го внесе, а ние като опозиция много преди изборите направихме своите предложения като опозиция", каза Нинова.

Тя посочи, че БСП няма да подкрепи бюджета, но няма да им пречи да го приемат.

14:48 ч. - Точка единствена

14:30 ч. Патриотите искат нов кабинет на ГЕРБ, но без Борисов

Съпредседателят на Патроитичния фронт Валери Симеонов призова ГЕРБ да съставят ново правителство в рамките на 43-то Народно събрание, но без Бойко Борисов като министър-председател.

"Аз се обръщам към колегите от ГЕРБ да преценят ситуацията и когато президентът им връчи мандат, да направят друг кабинет с почти същия състав, но с друг министър председател", каза Симеонов от трибуната на парламента.

Той опроверга думите на Бойко Борисов, че в Народното събрание вече има ново мнозинство след президентските избори.

"Обединените патриоти (Патриотичният фронт и Атака) имат 33 депутати и можехме да бетонираме мнозинството до 130 мандата", заяви Симеонов, намеквайки, че депутатите на Волен Сидеров вече са готови да подкрепят кабинета с мандат на ГЕРБ.

По думите му "президентските избори не бяха за Румен Радев, а срещу Бойко Борисов". Патриотите ще гласуват "за" оставката на кабинета.

14:11 ч. - Народното събрание започна обсъждането на оставката на премиера Бойко Борисов.

Той представи мотивите за оставката си с думите "Народът в неделя каза: "Търсете друг начин да се управлява държавата".

Премиерът Борисов честити новия президент Румен Радев за "категоричната, ясна и точна победа", като коментира, че "не си спомня по-честни избори".

"Преди 2 години държавата беше в критична ситуация. Имахме два варианта: правителство след правителство или да се опитаме да стабилизираме държавата. В най-оптимистичните ми прогнози не си представях, че ще издържим 2 години", каза Борисов.

Той отправи 3 молби към мнозинството в 43-то Народно събрание, свързани със служебното правителство, референдума и бюджета.

"Направете служебно правителство, което да изкара до изборите, успокойте държавата и управлявайте", призова той, като коментира, че се е успокоил, когато е видял сигнал за приемственост по време на срещата на Росен Плевнелиев и Румен Радев в Президентството.

Малко след това обаче в кулоарите Борисов заяви, че няма да пусне нито един от своите министри в служебното правителство.

"Аз съм им казал: Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ", заяви Бойко Борисов пред журналистите.

Вторият му призив беше свързан с обсъжданията по въпросите на референдума.

"Моят съвет към всички партии ще бъде да чуят хората на референдума. Дали на нас ни харесва или не - това е волята на народа. Обяснете на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи. Ние го приехме, аз не бягам от отговорност, но другите да обяснят рисковете", каза той от трибуната на парламента.

В края на речта си, той поиска депутатите да не се поддават на "популизма, който вече взима страховит връх сред политическата класа, панически пазеща се да не сгреши".

"Ако много от предложенията за промени в Бюджета по комисиите станат факт, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд. Накрая ще счупите държавата. Знам колко негатив ни носи това в момента. Системните партии не са за един ден. Демокрацията е направила така, че да падат, да идват на власт, да се борят в опозиция. Най-демократичното е да уважават своите опоненти. Направете така, че когато след 2-3 години дойде друго управление, да не започва пак отначало", каза той.

Борисов благодари на депутатите и министрите си, след което дебатите за оставката на кабинета беше открит.

Oще: бойко борисов  бойко борисов оставка  бюджет 2017  народно събрание  оставка  парламент  президентство  румен радев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

2 Cutter | 16.11.201616:24

"Оставката на Бойко Борисов беше приета с 218 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържали се"."

А другите 20 "хубостници"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 16.11.201615:13

Що за лидер е тоя който прехвърля личната отговорност към Партията си?Синдрома на колективната безотговорност.Народът даде вот против Бат Бойко той я прие като вот срещу ГЕРБ.Типично ИЗХЛУЗВАНЕ от лична отговорност.И така ще е до края на света докато Партията ГЕРБ не схване че идеите които изповядва не са култ към личността.С право я наричат партия от плужеци.
   

оценка

+1 -2

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани