Горанов сезира ЕК за данъчните промени в Гърция | webcafe.bg
newscafe

Горанов сезира ЕК за данъчните промени в Гърция

Webcafe.bg
30.03.2015, 13:59 (обновена 30.03.2015, 14:21)
Владислав Горанов

Промените в гръцкото данъчно законодателство облагат с 26-процентен данък всички транзакции от България

Министърът на финансите Владислав Горанов сезира Европейската комисия за промените в данъчната политика на Гърция, според които се въвежда данък от 26% при транзакции между гръцки и български компании като мярка за борба с евентуални данъчни измами.

В писмото, изпратено до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, се изтъква, че приетите законодателни промени нарушават европейското законодателство. Според Горанов те са несъвместими с правото на ЕС и са в противоречие с основополагащите принципи на Европейския съюз.

Въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка, се посочва в писмото.

Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

Корпоративното подоходно облагане не може да се разглежда изолирано, тъй като представлява част от модела на данъчната система, който всяка държава членка определя съобразно национални и общоевропейски цели и приоритети, при спазване на правото ЕС, се посочва още в писмото.

Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, посочват от Министерство на финансите.

Oще: владислав горанов  горанов  гръцка данъчна система  гръцка политика  гърция  данъци  данъчна политика  европейска комисия  европейски съюз  министерство на финансите  рестрикции  финанси 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани