Ангел Найденов премина в опозиция на "Позитано" 20 | webcafe.bg
newscafe

Ангел Найденов премина в опозиция на "Позитано" 20

Webcafe.bg, в. Сега
24.11.2014, 16:31 (обновена 18.12.2014, 12:03)
ангел найденов

Снимка: © БСП

С искане за край на "олевяването" и извънреден конгрес Ангел Найденов хвърли ръкавица срещу Михаил Миков и тяснопартийното ръководство на "Позитано" 20.

Ангел Найденов - дългогодишният говорител на БСП от времето на Сергей Станишев, зам.-председател на ПГ на "БСП - Лява България" и бивш министър на отбраната в кабинета Орешарски - обяви ясен опозиционен курс на партийното ръководство.

В интервю за в. "Сега" той отправя задочни критики към председателя на БСП Михаил Миков, който го "посече" при последните ключови промени в Изпълнителното бюро, и настоява за извънреден конгрес през 2015 г., съчетан с вътрешнопартиен референдум.

Найденов твърди, че не е получил приемливо обяснение защо беше отстранен от ИБ и намеква за сериозно разделение на върха на "Позитано" 20.

"Мога да кажа каква не е причината - не е периодът от време, в който аз съм член на ИБ, защото има хора, които са в него от много по-дълго време. Очевидно не е и резултатът от изборите в моя регион. Не е и разбирането за недопускането на дублиране на парламентарни и партийни постове, защото виждаме, че има изключения", заявява Найденов.

Той признава, че намира обяснение в натрупването на "една поредица от различия" между новото ръководство в лицето на Миков и неназован брой висши функционери на партията.

"Бих поставил например решението за оставката на правителството на Орешарски. Аз си признавам, че не съм сред хората, които подкрепяха и които бяха "за" тази оставка", заявява Найденов, който беше член на кабинета Орешарски от квотата на БСП.

Найденов се включва в гласовете за идейна реформа в левицата, която наскоро беше анонсирана от партньорката му Мая Манолова (поискала референдум за "подмладяване" на БСП).

"Рискуваме да се окажем сами на пистата, надбягвайки се единствено с "Атака", за да не кажа - и съизмервайки се", заявява той по отношение на партийната линия за "по-нататъшно олевяване на БСП".

Третата "червена линия" на разделението между ръководството и знакови лица в партията се оказва отказът на Михаил Миков да вкара БСП в коалиционен формат с ГЕРБ.

"Моето разбиране е, че да - БСП трябваше да заяви една подобна позиция", заявява категорично той и допълва: "Компромиси се правят във времена на кризи и реформи. Сега имаме и двете".

Найденов заявява, че преди да бъде отстранен от ръководството на партията, е бил "в някаква степен сам в бюрото" като изразител на мнението в полза на голяма коалиция.

Той отговаря отрицателно на въпроса дали опозиционното му настроение би отклонило пътя му към АБВ, но допълва, че левицата не бива да гори мостовете към партньорите си.

"На преден план излиза големият въпрос каква партия в крайна сметка искаме да бъдем. Малка, спретната партия, от която нищо не зависи, и която разработва чудесни документи, но с разбирането, че те никога няма да влязат в употреба, или наистина искаме да бъдем сериозна и отговорна партия, която не просто има идеи за решението на проблемите, с които се сблъскват хората, но която се стреми да печели победи на избори с очакването да ги реализира в управлението", заявява Ангел Найденов.

Бившият говорител на БСП настоява да се организира вътрешнопартийно допитване до членовете на Левицата и то да бъде осбъдено на извънреден партиен конгрес през 2015 г.

Oще: ангел найденов  бсп  герб  голяма коалиция  избори  коалиция  конгрес  мая манолова  михаил миков  позитано 20  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.