Твоята изборна реформа | webcafe.bg
newscafe

Твоята изборна реформа

Цветана Георгиева
04.11.2015, 12:09 (обновена 04.11.2015, 13:27)
Наръчник за изборна реформа, MoveBG

Снимка: © MoveBG

Над 50 експерти работят върху наръчника на доброволни начала

Изборният кодекс е едноличен лидер в класацията за най-кърпени закони, затова почти година след приемането му партиите в Народното събрание запретват ръкави за нова корекция. След фиаското на местния вот - почти половин милион недействителни бюлетини, изчезнали преференции, заложническа драма при обработването на протоколите в София, това изглежда наложително. Но ще имат ли думата тези, за които е предназначен законът в крайна сметка - избирателите?

Ако имате мнение по темата или напротив - нямате представа що е то избирателна система и как работи, от днес заработи онлайн Наръчник за изборна реформа, разработен през последната година от експерти и доброволци от гражданската платформа MoveBG.

Интерактивният портал бе представен от основателя на MoveBG Саша Безуханова, която прикани повече граждани и експерти да се включат в инициативата. „Това е знак за друга зрялост на гражданското мислене", коментира тя.

Наръчникът е по-скоро образователна инициатива, отколкото императив за законодателни промени.

Потребителите могат да добавят решения по всеки въпрос, който ги вълнува, или да подкрепят съществуващи предложения, да кажем опростяване на бюлетината или премахване на партийната квота в ЦИК. Наръчникът съдържат 21 предизвикателства пред избирателната система и над 50 решения, включващи предимства и недостатъци, както и в кои държави се прилагат те.

Ако смятате, че е необходимо да има механизъм за отзоваване на народни представители, порталът ще ви посочи какви са вариантите това да се случи на практика, както и че такава мярка съществува в Канада, САЩ, Гърция, Латвия и Великобритания.

Там ще намерите информация за важни въпроси, сред които повишаване на избирателната активност, смесена избирателна система, електронно или машинно гласуване.

Данните са обобщени по разбираем начин и са представени на достъпен език, така че да не объркват потребителя. Например - какво би се случило, ако се въведе активна регистрация на избирателите - предварително записване дали ще гласуват.

Смята се, че активната регистрация е решение срещу мъртвите души в избирателните списъци, но наръчникът ще ви разкрие и други възможни решения, например създаване на регистър на избирателите и т.нар. „избирателен адрес".

В крайна сметка всеки може да създаде своя собствена избирателна реформа.

От МоveBG обещаха да изпратят най-популярните мнения и предложения на гражданите до институциите на по-късен етап, когато достатъчно хора си кажат думата. Засега МОН са обещали да разпространят инициативата чрез онлайн каналите си, тъй като интересът сред учениците и студентите е голям.

Наръчникът ще бъде технологично подобряван, но засега създателите му си поставят за цел преди всичко да информират колкото се може повече хора за основното им право на глас.

Oще: movebg  активна регистрация  електронно гласуване  избирателна система в българия  избирателни райони  избирателни списъци  избори  изборна реформа  как работи избирателната система  машинно гласуване  местни избори  наръчник за изборна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани