Омбудсманът срещу национализацията на пенсионни вноски | webcafe.bg
newscafe

Омбудсманът срещу национализацията на пенсионни вноски

Webcafe.bg
19.01.2015, 13:48 (обновена 19.01.2015, 13:53)
константин печев

Константин Пенчев може да оспори пенсионната реформа в КС

Спорните промени в пенсионната система, приети в края на 2014 г., може да бъдат оспорени пред Конституционния съд от омбудсмана Константин Пенчев, ако не бъдат ревизирани до 3 месеца.

Това става ясно от писмо на Пенчев, изпратено до ръководството на Народното събрание и до министър-председателя Бойко Борисов.

Пенчев съобщава, че е сезиран с подписка от 2600 граждани и още над 200 индивидуални молби да поиска становище на КС по текстовете от Закона за Бюджет 2015, с които се въведоха нови правила за пенсионното осигуряване.

С тях се отмени задължителното допълнително пенсионно осигуряване, като се въведе право за еднократно преместване на индивидуалната партида от универсалния пенсионен фонд към НОИ.

Спорните поправки бяха гласувани в последния работен ден на парламента за 2014 г. без обществено обсъждане и въпреки несъгласието на 3 от 4-те коалиционни партньори в управляващото мнозинство, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Лидер.

"Логично, непрозрачният и прибързан начин на вземане на това законодателно решение, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване, предизвика обществено недоволство и възмущение, което заля институцията на омбудсмана на Република България", пише Пенчев.

Константин Пенчев напомня, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

„Апелирам този дебат да бъде проведен без никакво отлагане, за да може регламентирането на избора на осигуряване, както и пенсионната реформа, да се осъществят след широко обществено обсъждане и постигане на консенсус. Готов съм да бъда домакин на подобна дискусия, в рамките на която да бъде чут и гласът на хората", пише той.

Омбудсманът заявява, че в противен случай "ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд".

Oще: бюджет  вноски  герб  дпс  константин пенчев  кс  лидер  нои  омбудсман  пенсии  пенсионна реформа  пенсионни фондове  подписка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2013, 11:25

1 Bety | 19.01.201514:59

Промените хич не са спорни, те са абсурдни. Дано да отменят цялата тази глупост.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани