Христо Иванов отново определи избора във ВКС като предизвестен | webcafe.bg
newscafe

Христо Иванов отново определи избора във ВКС като предизвестен

Webcafe.bg
30.01.2015, 13:35 (обновена 30.01.2015, 14:11)
Христо Иванов

Министърът е избрал да не участва в заседанието на ВСС за избор на председател на ВКС, защото го приема за предизвестен

Министърът на правосъдието Христо Иванов отново заяви, че заседанието за избор на председател на Върховния касационен съд е бил предизвестен. В началото на месеца Иванов беше изслушан от ВСС заради изказване, че съветът изпраща сигнали за предрешеност на ключовия избор за председател на ВКС.

Правосъдният министър отново изрази резерви към вчерашната процедура във Висшия съдебен съвет (ВСС), при която за председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше избран съдия Лозан Панов. Пред БНР министърът посочи, че е предпочел да не присъства на заседанието, защото е било с предизвестен край.

"Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система. Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да не избере кандидата на, както г-жа Милка Итова го беше нарекла, "революционното малцинство". Това като че ли от самото начало - още от предишната процедура - беше водеща мотивация. Освен това - как да се стабилизира, по думите на г-жа Соня Найденова, до края на мандата си. Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си", каза Иванов пред БНР.

Иванов изрази и учудване защо гласуването не е проведено с бюлетини - нещо, за което настояваха малка част от магистратите на вчерашното заседание на ВСС.

"Първата препоръка на ЕК е, че трябва да имаме реорганизация на ВСС, така че следващият да може да привлича доверие. Това какво разбираме и какво не разбираме, е донякъде въпрос на съзнателен избор. За мен няма никакво съмнение, че докладът, в неговата сума, говори именно за това. Той коментира много подробно въпроса с предложението за разделението и отбелязва, че то ще изисква конституционна реформа, за да стане по достатъчно сериозен и задълбочен начин, след което прави тази препоръка и я обвързва именно с въпроса за доверието", каза още министърът.

Относно отказът на прокуратурата от обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Иванов посочи, че дела, които са създали впечатление, че започват като политическа инициатива и политическа поръчка, имат не много различен край.

Oще: висш съдебен съвет  всс  върховен касационен съд  избор за председател на вкс  лозан панов  магистрати  министър на правосъдието  правосъдие  предизвестен избор за председател на вкс  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани