Бетина Жотева влиза в СЕМ | webcafe.bg
newscafe

Бетина Жотева влиза в СЕМ

Webcafe.bg
04.05.2015, 17:55 (обновена 04.05.2015, 18:23)
бетина жотева

Снимка: © president.bg

Бетина Жотева ще заеме поста на Анюта Асенова, която влезе в СЕМ през 2008 г. по предложение на президента Георги Първанов

Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева ще бъде назначена за член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това става ясно в съобщение от администрацията на "Дондуков" 2.

Жотева ще заеме поста на Анюта Асенова, която влезе в СЕМ през 2008 г. по предложение на президента Георги Първанов. Мандатът на Асенова изтече още в края на 2014 г., но поради липсата на номинация от страна на Плевнелиев остана в Съвета.

Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са"професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика" в областта на медиите и връзките с обществеността, пише в позицията на Плевнелиев.

"Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция", заявяват още от президентството.

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", завършва съобщението на държавния глава.

Една от най-ключовите задачи пред състава на СЕМ ще бъде избора на нови генерални директори на БНТ и БНР в средата на 2016 г., когато изтичат мандатите на Вяра Анкова и Радослав Янкулов.

За Бетина Жотева

В предишния мандат на ГЕРБ Жотева беше първо (октомври 2010) говорител на постоянното представителство на България в Европейския съюз, а след това директор на отдел „Външни връзки" в дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на финансите, оглавявано от Симеон Дянков.

По време на служебното правителство Калин Христов - министър на финансите, преструктурира отдела на Жотева и чрез споразумение тя беше прехвърлена на сходна позиция в Министерство на икономиката и енергетиката, ръководено тогава от Асен Василев.

Малко след като Драгомир Стойнев пое управлението на МИЕ, Жотева беше освободена от поста си, за което заведе дело с аргумента, че е била уволнена незаконосъобразно. Върховният административен съд обаче отхвърли жалбата й като неоснователна.

През август 2014 г. Жотева стана медиен съветник на служебния вицепремиер Екатерина Захариева.

Жотева е била журналист в БНР и в. Труд. През 2001 г. става част от политическия съвет на Българския Бизнес Блок на Жорж Ганчев.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.