От какво пази депутатският имунитет | webcafe.bg
newscafe

От какво пази депутатският имунитет

Webcafe.bg
26.10.2015, 08:58 (обновена 27.10.2015, 15:30)
волен сидеров в съдебната палата

Снимка: © webcafe.bg

Срещу депутат може да започне наказателно преследване единствено за престъпления от общ характер, и то с разрешение на НС, а когато то не заседава - на председателя на НС.

Депутатският имунитет е разписан в Конституцията на Република България под член 69 и член 70 от главата, посветена на Народното събрание.

Благодарение на имунитета, депутатите не могат да бъдат наказвани за изказаните за тях мнения и за гласуванията им в Народното събрание. Освен това народните представители не могат да бъдат задържани срещу тях не може да започне наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер (които засягат обществото като цяло). Имунитетът пази депутатите дори когато са извън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба.

Народните представители не могат да бъдат съдени за клевета, злепоставяне и други престъпления срещу „честта", защото те не носят наказателна отговорност за позициите си.

Заради имунитета, депутатите не могат да бъдат задържани, лишавани от свобода или поставяни под „домашен арест", като това се отнася дори и за техни евентуални престъпления, които не са извършени във връзка с изпълнение на задълженията им.

Имунитетът не пази депутатите от граждански процеси и административно-наказателно преследване.

Срещу депутат може да започне наказателно преследване единствено за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на НС. Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.

Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател, с което се иска разрешение.

Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Свалянето на имунитета се иска винаги за конкретно престъпление.  Искане на разрешение не е необходимо при заварено тежко престъпление (напр. убийство), но в такъв случай незабавно се известява НС, а ако то не заседава - председателя.

Повече информация за депутатския имунитет можете да откриете в pravatami.bg.

Oще: волен сидеров  депутатски имунитет  имунитет на народен представител  конституционни права  конституционно право  конституция  народно събрание  правата ми  председател на народното събрание  сваляне на имунитет  сидеров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 26.10.201521:50

>Волен залага на борбата срещу статуквото

Така е.
Бори се със статуквото по начин, който силно ми напомня за университетските ми години и неизвестното лице, което нарекохме the mad shitter, което се бореше със статуквото на чистата микровълнова печка като редовно оставяше вътре чиния със собствените си (или поне така мислим) лайна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 26.10.201514:51

Ей фес, как можеш да сравняваш Ботев с тоя урод Сидеров!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 26.10.201514:40

Волен залага на борбата срещу статуквото.Демокрацията е свободата да бъдеш бунтар.Но статуквото на база закони подтиска бунта–а законите дали са божествени.В случая демокрация е както ти отърва.Да си го кажем откровено.Волен го играе като Ботев –властта го играе като османската власт.И всеки коментира на база консумация.
   

оценка

+0 -4