Здравните пакети паднаха в Конституционния съд | webcafe.bg
newscafe

Здравните пакети паднаха в Конституционния съд

Webcafe.bg
09.03.2016, 07:45 (обновена 09.03.2016, 13:37)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Срещу Петър Москов беше е първият вот на недоверие за кабинета

Разделянето на здравния пакет на две нарушава основни права на гражданите. С този аргумент Конституционният съд (КС) отмени ключова част от реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета.

Идеята на Москов е по този начин да се приоритизират заболяванията, за да имат пациентите бърз достъп до лечение при най-тежките заболявания.

В допълнителния пакет влизат болести и състояния, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. За тях няма да се отделят много средства и затова за покриваното от НЗОК лечение ще се чака.

Според 11 членове на КС по този начин са погазени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. Единственият, гласувал против решението, е бившият премиер Филип Димитров, съобщи "Правен свят".

Конституционният съдия Румен Ненков мотивира пред БНР решението с това, че така разписани, текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата.

Видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба, както е записано в реформата, „за да не може изпълнителната власт в лицето на министъра на здравеопазването непрекъснато да променя правилата на играта".

„Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време", коментира Ненков.

Oще: болници  здраве  здравна реформа  мз  министерство на здравеопазването  нзок  петър москов  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.