ДПС не хареса "подмяната" на речта на Доган | webcafe.bg
newscafe

ДПС не хареса "подмяната" на речта на Доган

Webcafe.bg
30.12.2015, 20:08 (обновена 30.12.2015, 20:22)
Днес, 24 декември, се провежда извънреден Централен съвет на ДПС в резиденцията на Ахмед Доган в Бояна, София.

Снимка: © Webcafe.bg

Според Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ, тезата за избора Русия-Турция е "погрешна и несъществуваща политическа теза"

В последните часове на последния работен ден за 2015 г. триумвиратът на ДПС реши да внесе разяснения в обществения прочит на речта на Ахмед Доган.

"Настоятелно напомняме, че афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на посланието! Защото именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите", се казва в позицията на Председателския съвет на ДПС.

Според Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ, твърденията за предпоставянето на избора Русия-Турция в речта на Доган е "погрешна и несъществуваща политическа теза".

"ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона в дух на запазване и развиване на евроатлантическите ни и европейски ценности. Продължаваме да подкрепяме усилията на Република Турция за пълноправно членство в Европейския съюз", пишат още съпредседателите на ДПС.

Те заявяват, че всички действия, предприети след "знаковото слово на Почетния председател на ДПС", са в изпълнение на желанието за "връщане на нещата в хода на политическата нормалност".

"Ние доказахме, че можем да се коригираме и самокоригираме, когато е нарушена философията, смисъла и ролята на ДПС", се казва в писмото.

В речта си самият Ахмед Доган обвинява Лютви Местан, че е допуснал стратегически "гаф" с неправилното позициониране на ДПС в контекста на "потенциалния конфликт между Русия и Турция".

Веднага след това Доган изрично заявява, че "българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип".

Преди дни бившият външен министър Николай Младенов осъди като "изключително опасни" опитите за "търсене на оправдания за един вътрешнопартиен конфликт с геополитика".

 

Oще: ахмед доган  движение за права и свободи  дпс  избор между русия и турция  лютви местан  мустафа карадайъ  речта на доган  русия  рушен риза  триумвират  турция  четин казак 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани