Кунева не вижда проблем в съпружеското назначение в КЗП | webcafe.bg
newscafe

Кунева не вижда проблем в съпружеското назначение в КЗП

Webcafe.bg
13.03.2015, 13:08 (обновена 13.03.2015, 13:26)
меглена кунева

В съобщението на ДБГ в защита на Димитър Йотов липсва какъвто и да е коментар относно семейните обвързаности на новия председател на Комисията за защита на потребителите.

Вицепремиерът по институционалните въпроси Меглена Кунева излезе с ответна реакция срещу критиките за назначението на Димитър Йотов начело на Комисията за защита на потребителите.

Йотов оглави КЗП без предварително обсъждане на номинацията му с решение на Министерски съвет в сряда. Предложението дойде от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Скоростният избор в съчетание със семейните обвързаности на Йотов (съпруг на началника на кабинета на Кунева - Мария Карабельова-Маргаритова) предизвикаха критики срещу кадровото предложение на Реформаторския блок.

От Движение "България на гражданите" излязоха с писмена позиция в защита на Йотов, като подчертават, че кандидатурата му е била обсъдена и подкрепена от Реформаторския блок, без да уточняват на какво ниво е преминало обсъждането.

От съобщението обаче става ясно, че Йотов тепърва ще бъде изслушан в рамките на ПГ на Реформаторския блок.

"Позицията председател на КЗП не е конкурсна длъжност, а мандатна по подобие на министрите, зам.министрите и останалите председатели на държавни агенции и комисии", заявяват от партията на Кунева.

В съобщението на ДБГ обаче липсва какъвто и да е коментар относно семейните обвързаности на новия председател на Комисията за защита на потребителите.

"Вярваме, че г-н Йотов ще се справи с предизвикателствата на новия си пост, предвид юридическото си образование и дългогодишния си административен опит в министерствата на външните работи, регионалното развитие и образованието", завършва съобщението.

Димитър Йотов е бивш директор "Управление на собствеността" в МВнР (2004-2006) и е ръководил дирекция "Обществени поръчки" в МОН и МРРБ (съответно от 2006-2009 и 2009-2011). Преди да влезе в КЗП, е работил като директор на "Обществени поръчки" в ДП "Ръководство на въздушното движение".

Извън службата му в администрацията за обществени поръчки няма информация да се е занимавал с проблемите на потребителските права.

Заедно с него в КЗП влязоха и двама висши функционери от ръководството на СДС - Константин Арабаджиев и Константин Райков, отново по предложение на партийния лидер и министър на икономиката Божидар Лукарски.

Oще: божидар лукарски  вицепремиерът кунева  дбг  димитър йотов  димитър маргаритов йотов  кзп  комисията за защита на потребителите  кунева  мария карабельова  меглена кунева  назначение  номинация  партизанщина 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани