Жаклен Коен ще бъде уволнен от БЕХ | webcafe.bg
newscafe

Жаклен Коен ще бъде уволнен от БЕХ

Webcafe.bg
09.02.2016, 14:38 (обновена 09.02.2016, 14:44)
енергетика

Снимка: © webcafe.bg

Жаклен Коен беше назначен за изпълнителен директор на БЕХ през юли 2014 г., две седмици преди оставката на Пламен Орешарски

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен ще бъде освободен от поста си, съобщава Министерството на енергетиката.

Решението е взето по инициатива на министър Теменужка Петкова, без да се посочват конкретните мотиви за кадровата смяна извън "оптимизация на работата на БЕХ".

Неговата позиция ще заеме досегашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД Петьо Иванов, а мястото на Иванов в държавния газов доставчик ще се поеме от Николай Павлов - финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Мандатът на Коен като представляващ Съвета на директорите на БЕХ изтичаше на 30 юни 2016 г., т.е. след по-малко от 5 месеца.

Жаклен Коен беше главно действащо лице в казуса със спрените доставки на природен газ за "Овергаз" на Сашо Дончев в края на 2015 г., който дори предизвика намесата на премиера Бойко Борисов в частните търговски отношения между българо-руското дружество и Газпром.

Докато "Овергаз" все още водеше спор с руската страна за липсата на предизвестие на спирането на доставките, Коен заплаши Дончев с отнемане на лицензията за дистрибуция на газ в страната.

Жаклен Коен беше назначен за изпълнителен директор на БЕХ през юли 2014 г., две седмици преди оставката на Пламен Орешарски.

Той стана член на УС на АЕЦ "Козлодуй" през февруари 2014 г. без имал опит в енергийния сектор. По справка в Търговския регистър Коен е държал 50% от акциите във фирма "БТ MG", в която е бил съдружник с Иван Колев - един от управителите на "Приватизационен фонд Мултигрупелит" на Илия Павлов.

Жаклен Йосиф Коен фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече "Приватизационен фонд Никотиана - БТ" заедно с прокуриста на "Булгартабак - Холдинг" Иван Биларев.

Oще: бех  бойко борисов  булгаргаз  български енергиен холдинг  газови доставки  газпром  енергетика  жаклен коен  овергаз  петьо иванов  сашо дончев  теменужка петкова  уволнение 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани