Комисията "КТБ" маха предсрочно Иван Искров | webcafe.bg
newscafe

Комисията "КТБ" маха предсрочно Иван Искров

Webcafe.bg
16.03.2015, 15:24 (обновена 16.03.2015, 15:55)
Иван Искров в 43-тото народно събрание

Мандатът на Иван Искров изтича на 10 октомври

Временната парламентарна комисия за КТБ ще се заеме с бързи законови промени, за да смени управителя на БНБ Иван Искров, съобщи пред БНР председателят й Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според законодателство в момента парламентът няма как да освободи гуверньора на БНБ, ако той сам не подаде оставка.

"Законът за БНБ пази управителя на банката, за да гарантира, че политическите промени в управлението няма да окажат влияние върху стабилността на централната банка", изтъкна Атанасова, но според нея в случая на Искров трябва да се действа по-твърдо.

Иван Искров обеща да подаде оставка, след като има стабилно правителство, но до момента не го е сторил. Управляващите и опозицията многократно призоват Искров сам да се оттегли. Мандатът му изтича на 10 октомври.

„Мисля, че е крайно време Искров да си тръгне, без изобщо да сме обсъждали дали ще има промяна в Закона за БНБ. Тази промяна ще я обсъждаме, защото изглежда, че е наложителна", коментира Атанасова.

Депутатът от БСП Румен Гечев възрази на намеренията й, тъй като може да предизвикат ответна реакция от Европейската комисия за политическо вмешателство. Според него временната комисия трябва да свърши основната цел, с която бе създадена, а именно - разследване на фалита на КТБ, особено ролята на ДАНС в него.

Атанасова изтъкна, че партиите в парламента са обединени около идеята КТБ да не бъде под контрола на БНБ, след като бе обявена в несъстоятелност, а квесторите на Централната банка да бъдат заменени със синдици на Фонда за гарантиране на влоговете. Тя не коментира дали квесторите имат вина за стопените активи на КТБ, откакто бе поставена под специален надзор от БНБ през юни миналата година, което твърди премиерът Бойко Борисов.

По-рано той поиска от Народното събрание да приеме извънредни промени в Закона за банковата несъстоятелност, за да позволи на ФГВБ да влезе като служебен синдик в КТБ и да спре "разграбването на активите" - идея, която всички партии единодушно подкрепиха.

Oще: бнб  десислава атанасова  законови промери  иван искров  ктб  парламентарна комисия  разследване ктб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

2 Никой | 16.03.201518:50

Управител на БНБ се вкарва много лесно в панделата, но не е ясно кой какво чака (той е тотална издънка не само с КТБ)?

Не е ясно защо аз не мога да тегля след работно време парите си от моята банка, а временно изпълняващия банков надзор и други вътрешни лица в БНБ са успели?

Кой чака да обяви пощенска в ликвидна криза или да очакваме ново неконтролируемо сътресение на българския банков хоризонт?

Интересни Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:40

1 dimitarsto | 16.03.201518:17

Таа оправи здравеопазването. И сега се зае с БНБ. Бе тиа от ГЕРБ нямат ли по-умни кадри? То просто,по-просто,Атанасова.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани