Калфин срещу Москов за закриването на ТЕЛК | webcafe.bg
newscafe

Калфин срещу Москов за закриването на ТЕЛК

Webcafe.bg
16.01.2015, 18:04 (обновена 16.01.2015, 18:13)
москов

Предложението на Петър Москов за закриване на ТЕЛК беше отхвърлено от социалния вицепремиер Ивайло Калфин.

Идеята на здравния министър Петър Москов (Реформаторският блок) за облекчаване на процедурата по освидетелстване на инвалидност срещна отпор на социалния вицепремиер Ивайло Калфин (АБВ).

Предложението на Москов, което беше представено в четвъртък пред Комисията по здравни въпроси в Народното събрание, включва закриване на настоящите трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК), които отговарят за издаване на свидетелства за инвалидност.

Техните правомощия ще се прехвърлят на лицензирани лекари, които ще преценяват степента на инвалидност. Преценката за социалните помощи за инвалидите трябва да се взема от социални работници, предвижда проектът на МЗ.

„Няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало", коментира министърът на здравеопазването пред в. "Труд".

Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче даде да се разбере, че не приема идеята на Петър Москов.

"Категорично не може да се говори за закриването на ТЕЛК и за прехвърляне на подобна отговорност към социалните работници", заяви Калфин в НС. По думите му нито един социален работник без медицинска експертиза няма капацитета да прецени каква социална помощ е нужна на освидетелстваното лице.

Калфин призна, че между здравното и социалното министерство се водят преговори по темата, но от думите му стана ясно, че не всички елементи на реформата на Москов са били обсъдени преди лансирането им в медиите.

Причина за предложените промени са процедурните абсурди на съществуващата система, при която пациенти чакат с години за преосвидетелстване на хронични или нелечими заболявания. На места в страната комисиите не успяват да се съберат заради невъзможност за попълване на състава им поради липса или нежелание на специалисти.

Огромният брой на пенсиите за инвалидност в страната пък пораждат съмнения за източване на бюджета за социално осигуряване поради корупция на ТЕЛК.

Oще: бюджет  добавка  здравеопазване  ивайло калфин  инвалидна пенсия  калфин  корупция  лекари  москов  освидетелстване  пенсия  петър москов  социални работници  социално осигуряване  специалист  телк 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2014, 21:04

1 pazzo | 16.01.201521:59

нито един социален работник без медицинска експертиза няма капацитета да прецени каква социална помощ е нужна на освидетелстваното лице.....
Калфин, ха вземи да мислиш най-накрая. За начало виж каква групост си казал...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани