Предстои енергийна среща на високо равнище у нас | webcafe.bg
newscafe

Предстои енергийна среща на високо равнище у нас

Webcafe.bg, БНТ
18.01.2015, 09:11 (обновена 18.01.2015, 10:33)
Томислав Дочнев след преговори между ГЕРБ и РБ

Вицепремиерът Томислав Дончев защити диверсификацията и правото на енергиен избор. Страната ни трябва да има избор и да купува и друг газ

Вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев каза в ефира на БНТ, че посещенията на високо ниво в България от последната седмица ще продължат.

По неговите думи след 3-4 седмици в София ще се проведе среща на високо равнище, на която ще се обсъждат европейските енергийни нужди.

"Само след 3 или 4 седмици в София ще се проведе среща на високо равнище на всички енергийни министри на държавите членки, с един или двама комисари. Ще бъдат обсъждани енергийният съюз и бъдещето на големите енергийни проекти в Европа. В тази критична ситуация рисковете за България, имам предвид геополитическите, и значението й, нарастват много, това обяснява цялата тази серия от визити", уточни той.

Дончев подчерта, че серията срещи на високо равнище, които се случват у нас, са следствие на опитите на правителството да покаже, че България има активна позици.

"Това, което ние желаем е България да не бъде разменна монета".

Вицепремиерът уточни, че в краткосрочен план "година две или три", когато става дума за газа, няма как да се случи България да не зависи от Русия, защото такава е действителността. Въпросът, по неговите думи е в това страната ни да може да има избор и да "купува и друг газ".

Затова и един от приоритетите на правителството е интерконектор със съседните страни, специално този с Гърция. По този проект, Дончев обяви, че има и няколко добри новини: "нещата са ускорени и България още тази пролет ще кандидатства за финансиране на проекта с 250 милиона евро".

"България има много какво да направи в сферата на енергетиката, и енергийната ни независимост не е е единствената задача. В програмата на това правителство е заложена и либерализация на енергийния пазар", каза Дончев.

Той уточни и че темата за шистовия газ не е дискутирана в последните седмици и в страната все пак има действащ мораториум върху този вид добив.

Относно трансатлантическото споразумение, което предстои да бъде подписано между Европа и Америка, той подчерта, че е много важно "да няма бели петна" и неизяснени клаузи. Иначе, по думите на Дончев, това споразумение "би могло да витализира европейската икономика".

Oще: българия  вицепремиер  газ  диверсификация  доставки  русия  томислав дончев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани