Кристалина Георгиева призова правителството към реформи | webcafe.bg
newscafe

Кристалина Георгиева призова правителството към реформи

Webcafe.bg
15.11.2014, 11:41 (обновена 18.12.2014, 12:24)
Кристалина Георгиева

Снимка: © facebook.com/KristalinaGeorgieva

Кристалина Георгиева призова новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са „политически трудни"

Трябва да се направи всичко възможно, за да се усвоят европейските средства от предходния програмен период, за да не се налага да връщаме пари в европейския бюджет. Това каза еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР. Тя посочи, че факторите, които влияят негативно върху страната щяха да се увеличат с още един, ако правителството не даваше надежди да работи сериозно, отговорно и добре.

„Дефицитът от 2013 до 2014 година скочи три пъти - от 1,2 % на 3,6%. Откъде идват тези не особено благоприятни развития? Те идват от общата икономическа ситуация в Европа. Виждаме, че прогнозата на комисията за Европейския съюз за съжаление е по-песимистична, от колкото би ни се искало", каза тя.
„В прогнозата ме притесни това, че частните инвестиции се очаква да продължат да се свиват и това касае темата, която за мен е най-важна - усвояването на европейските пари.

По думите й затварянето на КТБ - четвъртата по големина банка в България, е подкопало доверието в банковата система, а това води и до допълнителни тежести за страната.

„ Продължителната икономическа криза, към която се добавя политическа нестабилност. Това, че спряха евро фондовете и бюджета трябва да се бръкне да плаща за неща, за които ние сме осигурили пари от Европа. Всички тези фактори доведоха до утежняване на обстановката в нашата страна и от това да ни се утрои дефицита за една година", каза Георгиева.

Тя посочи, че ако се вземат мерки и доведат до ограничаване на дефицита прогнозата ще се коригира надолу.

„Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се появи кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големия ни проблем в момента, а той е - проблемът на доверието", каза още Георгиева.

По думите й новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са „политически трудни". Кристалина Георгиева посочи като приоритети здравеопазването, пенсионната система, администрацията и инвестиционната среда.

Oще: банка  евровондове  еврокомисар  европейска комисия  европейски средства  европейски фондове  ек  кристалина георгиева  ктб  реформа  реформи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани