Служебният кабинет с две решения за разселване на мигранти | webcafe.bg
newscafe

Служебният кабинет с две решения за разселване на мигранти

Webcafe
31.03.2017, 19:32 (обновена 31.03.2017, 20:02)
огнян герджиков

Снимка: © Webcafe.bg

Правителството отмени постановление № 208

Служебното правителство прие две решения "на подпис" за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване на мигранти, предаде БГНЕС. Решенията се приемат в навечерието на посещението у нас на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който пристига в България на 4 април.

Те са ангажимент, поет от България в изпълнение на двете решения на Съвета на ЕС от септември 2015-та, според които се установяват временни мерки в областта на международната закрила в полза на Италия и Гърция - за преместването на общо 160 000 лица от двете държави. България е поела ангажимент да приеме общо 1999 мигранти. В дух на солидарност и споделена отговорност България трябва да приеме и 50 души от Турция във връзка със споразумението за разселване на част от мигрантите, които се намират на нейна територия.

В Рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите са описани и конкретните начини, по които е извършван подбор, транспортиране и интеграция на нуждаещите се лица, като средства за интеграцията на бежанците се осигуряват от Фонда на ЕС за "Убежище, миграция и интеграция", както и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Взехме решение в 7-дневен срок да приемем нова наредба за интеграция на чужденците, получили международна закрила или убежище в Република България", заяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов след срещата на Министерски съвет.

"Работната група, която сме създали между МВР и Министерството на труда и социалната политика работи активно и ще бъде готова в средата на следващата седмица. След което ще бъде внесена в МС за гласуване. Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев", заяви Узунов.

Кабинетът е отменил и Постановление 208 за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление №208 на Министерския съвет от 2016. Това съобщи след извънредното правителствено заседание министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, цитиран от БГНЕС.

"МС след задълбочени дискусии стигна до това решение, тъй като всички се обединихме около това, че трябва да бъде разработен действащ механизъм за интеграция на чужденците, които са получили убежище или международна закрила. До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с критериите за това до колко лицата изпълняват критериите са интеграцията", коментира той.

По думите му досега действащата наредба не е била произвела нито едно споразумение за интеграция.

"Знаете за създалите се напрежения в някои общини и области по приема на чужденци. Отчитаме и поетите ангажименти на България по отношение на ЕС и другите държави. Отчитаме нашите ангажименти и по прелокацията и презаселването. Затова стигнахме до отмяната на постановлението", каза още той.

Oще: бежанци в българия  българия  ес  мигранти  националния механизъм за изпълнение на ангажиментите  огнян герджиков  постановление 208  служебен кабинет 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 02.04.201716:16

А бе прасчо, стига си ми вдигал самочувствието, като коментираш мене, вместо по темата. Колкото и да го вдигаш, аз не се смятам по-важен нито от султана, нито от служебния кабинет, нито от която и да било тема, по която се изказвам. За разлика от тебе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 01.04.201715:49

А деовинчо като истински прост човек не схваща че може един "прост" да е по умен от него.Умен но кълве като прост.Най голяма трагедия в човешкото развитие е че вземащите се за умни не осъзнават колко са прости.Приятелю.Не схвана ли най после че е важно от коя страна на бариерата си.Ти си браниш егоизма а други бранят човешките същества.Ти също ги браниш но ако ти дадат възможност да ги ограбиш по различни начини.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 01.04.201700:41

>Като прост човек

Каква неведома зла сила те кара да продължаваш да продължаваш да пишеш след тези три думи?
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 01.04.201700:23

Споразумение за интеграция. Що е то?
Като прост човек, си го представям така:
Българската държава, в изпълнение на поетите задължения, и като ползва европейски фондове за интеграция, се задължава да интегрира Хасан.
Хасан се задължава да лапа от фондовете за интеграция.
ЕС следи как българската държава изпълнява задълженията си, казано по европейски, провежда мониторинг на интеграцията. Ако тя не интегрира Хасан, подлежи на наказание - мъмрене и глоба.
Ако Хасан не иска да се интегрира и не полага никакви усилия за което, подлежи на безсрочно пребиваване в България за сметка на българската държава и европейските фондове, минус глобата за държавата за неизпълнение на директивите.
И все още няма нито едно такова споразумение? Ама какво чакате?
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани