Комисията на Цветанов бламира реформата в МВР | webcafe.bg
newscafe

Комисията на Цветанов бламира реформата в МВР

Webcafe
06.04.2016, 18:04 (обновена 06.04.2016, 18:12)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

Проектът на Румяна Бъчварова се провали още на първо четене

Проектът на Румяна Бъчварова за промени в Закона за МВР беше бламиран още на първо четене в Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание.

Само шестима от членовете на комисията, оглавявана от Цветан Цветанов, подкрепиха текстовете на промените. Трима депутатигласуваха против, а седмина се въздържаха.

Самият Цветанов обвини вицепремиера Бъчварова, че "надали е имала възможност да вникне в дълбочина в същността на този законопроект" и заяви, че "няма реална комуникация между МВР и Вътрешната комисия".

"За мен буди недоумение начинът и формата, по който беше подготвен и представен този законопроект. Аз и до ден-днешен не знам кой го е предложил. Аз смятам, че Вие, г-жо Бъчварова, носите негативи, но за сметка на някой друг", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Румяна Бъчварова коментира, че не вижда причини в себе си за провала на законопроекта.

Промените в Закона за МВР трябваше да въведат структурна реформа в министерството, като извадят несвойствената дейност в отделни агенции.

Проектът предвиждаше и и намаляване на част от привилегиите за новопостъпилите служители в МВР след 1 януари 2017 г.

Обезщетението при напускане на системата за полицай, назначен преди тази дата, ще се запази в размер "до 20 месечни работни заплати", докато обезщетението за всички бъдещи държавни служители ще падне до максимум от 12 заплати. Новият проект предвижда и намаляване на годишния отпуск на униформените от 30 на 25 дни.

Това беше вторият опит за ограничаване на щедрите социални привилегии на служителите от МВР, след като през ноември финансовият министър Владислав Горанов "изненада" системата със съкращения през проекта за Бюджет 2016.

Заради предлаганите промени синдикатите в МВР отново заплашиха с протести. Ректорът на Академията на МВР Бойка Чернева се обяви открито против реформата, което доведе до отстраняването й от длъжност.

Oще: 20 заплати при напускане на мвр  герб  заплати и обезщетения в мвр  комисия по вътрешна сигурност  мвр  министерство на вътрешните работи  пожарна безопасност  полицейски служители  полиция  реформа в мвр  румяна бъчварова  цветанов  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани