ДПС избира нов лидер в присъствието на Доган | webcafe.bg
newscafe

ДПС избира нов лидер в присъствието на Доган

Webcafe.bg, по Фокус
24.04.2016, 12:43 (обновена 24.04.2016, 14:47)
мустафа карадайъ

Снимка: © бтв

Очакванията са, че за нов председател на ДПС ще бъде избран досегашният съпредседател Мустафа Карадайъ.

Деветата национална конференция на ДПС започна при изключителни мерки за сигурност в присъствието на почетния лидер Ахмед Доган. Той пристигна със закъснение и влезе през страничен вход, от съображения за безопасност.

Очаква се на днешния форум партията да избере нов председател, членове на Централния съвет и на Централната контролна комисия, след като в края на годината от партията беше изхвърлен досегашният лидер Лютви Местан.

На конференцията на ДПС присъстват като гости говорителят на БСП Атанас Мерджанов, съпредседателите на партията на Христо Ковачки "Български демократичен център" Красимира Ковачка и Стефан Кенов, както и зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Очакванията са, че за нов председател на ДПС ще бъде избран досегашният съпредседател Мустафа Карадайъ.

„Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата ДПС. И още - една от целите на тази промяна бе да се даде тласък на процеси на реформиране и модернизиране на ДПС, с ясна визия за развитие, базирана на основните ни либерални ценности - свободата, включително и тази на идентичността, единството - изразено чрез съхраняването на структурите на партията и тяхната взаимовръзка между всички нива на ръководството и членовете на ДПС", каза Карадайъ в доклада си пред партията.

Той припомни, че на предходната конференция идеологът на партията Ахмед Доган се е оттеглил от оперативното ръководство - „в името на свободата и на развитието на ДПС!".

ДПС винаги е считало, че Балканите, в т.ч. Турция са неразделна част от Европа, каза в слово по време на откриването на конференцията Юнал Лютфи по темата за Турция. "За да има стабилност в Европа, държавите от Западните Балкани трябва да намерят място в НАТО и ЕС", каза още той.

"Последните 25 години показаха, че Движението за права и свободи е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България", се посочва в приветствие на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към делегатите на Деветата национална конференция на партията в НДК. Не той обаче изрече приветствието - то беше прочетено от водещата на форума Филиз Хюсменова, докато Ахмед Доган беше на една от трибуните в залата.

В приветствието си към делегатите Доган ДПС нарича, че българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света.

"Пазете и възпроизвеждайте този политически капитал, бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати" - посочва Ахмед Доган. "Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта", заявява той.

Доган пожелава на делегатите на конференцията да бъдат търпеливи, но не дотам, че да бъдат принудени да жертват свободата си, попътен вятър и разумна борбеност, защото "нищо в живота и в политиката не се поднася даром".

"Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата, останалото ще ви подскаже логиката на живота", казва още Доган, завършвайки речта си с "Винаги ваш, Ахмед Доган".

 

Oще: ахмед доган  движение за права и свободи  дпс  лютви местан  местан  москва  партии  партия  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани