ГЕРБ с план "Б" за съдебната реформа | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ с план "Б" за съдебната реформа

Webcafe.bg
20.07.2015, 14:47 (обновена 20.07.2015, 15:26)
избори

Снимка: © webcafe.bg

"Търсим това, което ни обединява, защото има толкова много неща, в които сме различи"

Премиерът Бойко Борисов нареди на депутати - юристи от ГЕРБ да изготвят декларация за „Б" вариант на съдебната реформа, която изисква промяна на Конституцията и минимум 160 гласа в пленарната зала. След като обеща лично да търси подкрепя за ключовата реформа в парламента, Борисов днес се срещна с Георги Първанов и АБВ, които заеха резервирана позиция за проекта на правосъдния министър Христо Иванов.

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", съобщи Борисов. Ходът си той определи като „джентълменско споразумение".

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов и този на Комисията за промени в конституцията - Димитър Лазаров ще подготвят декларация или решение, което да очертае подкрепа за трите основни промени сред парламентарните сили.

Целта промените да бъдат подкрепени от опозицията, за да се съберат нужните 180 гласа - така поправката на Конституцията ще бъде подложена само на две гласувания в пленарната зала, за да бъде одобрена, а не на три при евентуални 160 гласа. Декларацията ще се гласува в четвъртък, а в петък се очаква вотът за самата реформа на основния закон.

Така, според Борисов, ще отпаднат спорните предложения, сред които по-лесните правила за сезиране на Конституционния съд и намаляване на мандата на кадровия орган в съдебната система на 4 години, което е основният аргумент на проф. Георги Близнашки срещу реформата.

Коментарът на Георги Първанов беше, че на практика предложението на Христо Иванов се орязва с 2/3, но така съдебната реформа ще излезе от „задънената улица".

„Министър-председателят се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация. Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата-така наречените реформатори", заяви Първанов.

„Надявам се, че с другите политически партии, ако намерим общ език и те подкрепят подобен документ, то в четвъртък да минем на този „Б вариант" - чрез декларация да минем на тези промени", коментира Борисов.

Борисов твърди, че проектът няма да бъде изтеглян, за да не се губи време и доверие. Междувременно Европейската комисия призова за същото преди дни. Миналата седмица лидерите на ДСБ Радан Кънев и Петър Москов се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров, за да обсъдят предстоящите поправки, а след това коментираха, че са оптимисти, че ще се намерят гласове в пленарната зала.

„Нашите експерти ще намерят най-добрия вариант с консенсус. Сега сме изправени пред следния казус - в петък влизаме в парламента за конституционни промени, така както са внесени, не събираме гласовете и навсякъде ще отекне само едно „провал на съдебната реформа, провал на правителството в тази съдебна реформа, провал на министъра, провал на реформаторското мнозинство и всичко останало". Търсим ли го това? Добре ли е за стабилността на държавата?", посочи Бойко Борисов.

Oще: абв  бойко борисов  георги първанов  герб  промяна на конституцията  реформаторски блок  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.