ДПС отказа да участва в избора на гуверньор на БНБ | webcafe.bg
newscafe

ДПС отказа да участва в избора на гуверньор на БНБ

Webcafe.bg
14.07.2015, 11:17 (обновена 14.07.2015, 11:27)
Лютви Местан

Извънредни маневри преди ключовия избор

Депутатите на ДПС напуснаха извънредното заседание по избора на управител на БНБ на 14-тата минута от началото му, заради отказа на пленарната зала да промени процедурата по избора.

Лютви Местан заплаши още в самото начало на процедурата, че депутатите от ДПС няма да участват в избора на управител на БНБ, ако всички кандидати за поста на Иван Искров не съобщят предварително имената на подуправителите, с които смятат да управляват централната банка.

"ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, който няма доблестта като част от концепцията си да обяви и екипа от подуправителите, с които смята да управлява", обяви Местан в самото начало на процедурата.

Въпросът за подуправителите е от особено значение заради вакантния пост на ръководител "Банков надзор" (който стои без титуляр след отстраняването на обвиняемия Цветан Гунев) и заради изтичащия мандат на ръководителя на управление "Емисионно" Калин Христов. През 2017 г. свършва мандатът и на Димитър Костов, който ръководи управление "Банково".

По закон номинации за подуправители на БНБ може да прави единствено гуверньорът.

Опитът на Цецка Цачева да отложи процедурното му предложение предизвика остра реакция от страна на лидера на ДПС, който обяви, че "щом имате мнозинство, можете сами да си изберете гуверньор и сами да носите отговорност за действията му".

При първото гласуване пленарната зала отхвърли предложението на ДПС.

"С това дискредитирате избора на управител от самото му начало. Създавате впечатление, че участвате в договорки, които не ви правят чест", обяви още той, след което поиска прегласуване.

С 91 гласа "за", 40 "против" и 55 "въздържал се" предложението на ДПС беше отхвърлено окончателно, с което всички депутати от Движението излязоха от залата.

Веднага след това зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов призова колегите си от ДПС да се върнат, като направи ново процедурно предложение: по време на събеседването с кандидатите за гуверньор, на всеки от тях да бъде поставен въпрос за евентуалния състав на екипа.

Единствено Йордан Цонев от ПГ на ДПС остана да изчака гласуването на изхода на пленарната зала. Предложението на БСП беше прието. Не е ясно дали все пак народните представители от Движението за права и свободи ще се включат отново в извънредното заседание.

Очаквайте подробности!

Oще: герб  движение за права и свободи  дпс  лютви местан  отговорност  централна банка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани