Въоръжените сили се включват в охраната на границата | webcafe.bg
newscafe

Въоръжените сили се включват в охраната на границата

Webcafe.bg
25.02.2016, 09:39 (обновена 25.02.2016, 09:49)
военни

Снимка: © ВВС на България / Огнян Стефанов

Предвижда се военнослужещите да се включат в полицейските патрули по опазване на границата. До момента армията оказваше съдействие на "Гранична полиция" с логистична подкрепа.

Народното събрание одобри окончателно поправката в Закона за отбраната и въоръжените сили, която даде право на армията да участва в граничната охрана в мирно време.

С единодушие от 137 присъстващи депутати в пленарната зала ЗОВС беше променен. Проектът бе внесен от група депутати от управляващото мнозинство начело с Валентин Радев, заедно с подписите на бившия военен министър на БСП Ангел Найденов и депутатът Янко Янков от ДПС.

Изпълнението на тази задача ще става с акт на Министерски съвет, който трябва да определи финансовото и ресурсно осигуряване на операциите на военните. Правилата за използване на сила при изпълнението й ще се определят от министъра на отбраната.

Предвижда се военнослужещите да се включат в полицейските патрули по опазване на границата. До момента армията оказваше съдействие на "Гранична полиция" с логистична подкрепа.

Мотивите за разширяване на намесата на армията по границата се аргументираха със засиления миграционен натиск и подпомагането на силите на МВР.

Oще: армия  бежанска криза  българо-гръцка граница  българо-турска граница  българска армия  въоръжени сили  гранична полиция  закон за отбраната и въоръжените сили  кой охранява границата  мвр  миграционен поток  министерство на отбраната  николай ненчев  отбрана  охрана на границата  охрана на границата в мирно време 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани