ЕК: Време е за външна ревизия на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

ЕК: Време е за външна ревизия на прокуратурата

Webcafe.bg
27.01.2016, 13:46 (обновена 27.01.2016, 14:15)
Европейска комисия

Докладът на ЕК за правосъдието в България

Новият мониторингов доклад на Европейската комисия призовава властта в България да покаже реални резултати в правосъдието и борбата с корупцията.

"2016 г. трябва да бъде годината, в която българите да усетят действителен прогрес", заявява вицепрезидентът на ЕК Франц Тимерманс.

От ЕК отчитат като положителна стъпка приемането на промените в конституцията в края на годината, но подчертават, че внезапното разместване на квотите в съдийската и прокурорската колегия на ВСС има риск да доведе до обратен ефект - "то беше счетено като стъпка, която засилва политическото влияние в съдебната колегия на ВСС, като същевременно намалява отчетността на прокуратурата".

Промяната беше предложена от депутатите на АБВ при гласуването на второ четене на промените в основния закон и бе подкрепена от ГЕРБ и част от Реформаторския блок. Това доведе до оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов.

ЕК препоръчва изрично да се започне независим анализ на прокуратурата "както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки за реформа".

"През изминалата година България направи някои важни стъпки за връщането на реформата на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап - задействането на стратегията за съдебна реформа и борбата с корупцията и постигането на конкретни резултати", казва още Тимерманс.

От ЕК критикуват София за липсата на прогрес по антикорупционната стратегия.

"Законопроектът, който трябваше да създаде нова единна антикорупционна служба, беше отхвърлен от Народното събрание... отхвърлянето му подчертава липсата на политически консенсус зад процеса на реформата", се казва още в прессъобщението на ЕК.

Критиката се отнася за проваления закон за борба с корупцията, т.нар. "Закон Кунева", който не успя да събере гласове още на първо четене в НС заради спорни текстове относно разследванията по анонимни сигнали.

Бавният прогрес по борбата с корупцията по високите етажи и по делата срещу организираната престъпност продължава да ерозира общественото доверие в българските власти. Същото се отнася и за несигурната реакция и последвалите противоречия около Софийския градски съд през 2014 г., коментират от Брюксел, визирайки скандалът около делото "Червеи", разследването срещу Владимира Янева и последвалия вторичен трус около записите на "Двете каки".

Фактът, че много от препоръките в последния доклад на ЕК, все още не са приведени в действие, показва липса на воля зад усилията на българските институции в ключови области на съдебната власт.

Очаквайте подробности.

Oще: антикорупционна стратегия  брюксел  европейска комисия  ек  законът на кунева  реални резултати 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани