Извънредно заседание на НС за Бюджет 2016 | webcafe.bg
newscafe

Извънредно заседание на НС за Бюджет 2016

Webcafe.bg, Дарик радио, БНТ
01.12.2015, 08:48 (обновена 01.12.2015, 09:12)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Депутатите се събират на извънредно заседание днес, за ще гласуат окончателно Бюджет 2016 и план-сметките на общественото осигуряване и здравната каса

Днес Народното събрание се събира за извънредно пленарно заседание, на което ще се проведе окончателното гласуване на бюджета за догодина и на план-сметките на общественото осигуряване и здравната каса.

Вчера трите проектобюджета получиха одобрението на ресорната парламентарна комисия, въпреки че заседанието протече без депутатите от БСП и Атака, които напуснаха възмутени залата, защото не са получили навреме докладите и становищата по законопроектите.

Народните представители ще започнат работния ден с бюджета на Здравната каса, а след него в програмата им е предвшдено разглеждането на сметките за държавното обществено осигуряване и за държавния бюджет за 2016-а.

Сред заложеното в бюждета за догодина са повече средства за отбрана, образование и социални плащания.

Предвижда се увеличение на детските надбавки за първо дете с 2 лева - от 35 до 37 лева, за две деца - на 85 лева, за три деца - на 130 лева и 140 лева за четири.

Включено е вдигане на минималната работна заплата на 420 лева и нарастване на пенсионната възраст с 2 месеца.
Предвижда се индексиране на пенсиите по швейцарското правило с 2,5 от средата на годината.

Планирано е и поемане на нов държавен дълг от 5,3 милиарда лева за погасяване на текущ заем, като общият дълг на страната не трябва да надвишава 26 милиарда и 600 милиона лева.

Още в началото на 2015 година правителството пое външен дълг от 6 милиарда лева.

Така ако догодина се изтегли и този максимален размер от 5.3 милиарда, за две години ще сме изтеглили 11 милиарда или над 2/3 от 16-те милиарда лева, които парламентът даде възможност да бъдат поети в рамките на три години.

Заложеният дефицит е до две на сто от брутния вътрешен продукт. Планираният ръст на икономиката през следващата година е 2,1 процента.

Проектът за бюджета на Здравната каса предвижда 129 милиона повече от миналата година, но в същото време парите са със 130 милиона по-малко от поисканите.

Oще: бюджет  бюджет 2016  външен дълг  гласуване  извънредно заседание  извънредно пленарно заседание  народно събрание  нс  обществено осигуряване  парламент  политика  социална политика 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.