Армията на границата ще доведе до "изключително високи резултати" | webcafe.bg
newscafe

Армията на границата ще доведе до "изключително високи резултати"

Webcafe.bg, БНР-Стара Загора
04.03.2016, 09:21 (обновена 04.03.2016, 09:39)
гранична полиция

Според министъра на отбраната Николай Ненчев всичко е готово за участието на войските в защита на националната граница

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че включването на армията в помощ на МВР при охраната на границите ще донесе "изключително високи резултати".

Той не уточни колко военни ще бъдат изпратени на границата, но обясни, че армията се готви за това участие вече месеци.

В изказване пред БНР от Стара Загора, където вчера участва в тържествата за националния празник на България, Ненчев заяви, че са подготвени всички необходими планове, разчети и и инструкции за операцията.

По думите му, темата е изключително чувствителна и всяка информация, която изтича, ще бъде насочена към хората, които вероятно ще направят опит рано или късно да пресекат българската граница.

Междувременно от МВР съобщиха, че съвместно с министерство на отбраната ще се проведе съвместно учение "Граница 2016" на границата между Гърция и Македония. Тренировъчните действия ще се проведат в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич.

Подготовката и първоначалните тренировъчни действия започват още днес, а самото учение ще се проведе на 5 март.

Целта на тренировката е координирането на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Припомняме, че Народното събрание одобри с единодушие поправката в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), която която дава право на армията да участва в граничната охрана в мирно време. Промените бяха гласувани единодушно от 137 присъстващи депутати в пленарната зала.

Проектът бе внесен от група депутати от управляващото мнозинство начело с Валентин Радев, заедно с подписите на бившия военен министър на БСП Ангел Найденов и депутатът Янко Янков от ДПС.

Според поправката се предвижда военнослужещите да се включат в полицейските патрули по опазване на границата, заради засиления миграционен натиск.

До момента армията оказваше съдействие на "Гранична полиция" с логистична подкрепа.

Провеждането на тренировъчното учение беше наредено от премиера Бойко Борисов с цел "да се респектират" мигрантите, които възнамеряват да влязат нелегално в страната.

Oще: армия  бежански поток  бежанци  българия  въоръжени сили  гкпп  граница  гранична бразда  гранична полиция  гърция  мвр  мигранти  министерство на отбраната  министър на отбраната  николай ненчев  опазване на граница  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 04.03.201618:56

"Провеждането на тренировъчното учение беше наредено от премиера Бойко Борисов с цел "да се респектират" мигрантите, които възнамеряват да влязат нелегално в страната." Този хептен е изперкал,те се чудят как да ни заобиколят ,той щял да ги плаши.......................боже ,боже слез си прибери човека.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани