Кога могат да бъдат свикани предсрочни избори | webcafe.bg
newscafe

Кога могат да бъдат свикани предсрочни избори

Webcafe
14.11.2016, 08:53 (обновена 14.11.2016, 09:04)
екатерина михайлова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Екатерина Михайлова отбеляза, че може да се свика Велико народно събрание около един въпрос, но то може да е „много велико" и вечно, тъй като няма срок

След подаването на оставка на кабинета „Борисов" следва една разпоредба в Конституцията, която дава възможност да се разпуска парламента в един единствено случай - когато не може да се състави правителство. Заради изтичането на мандата на сегашния президент Росен Плевнелиев обаче това няма как да стане, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия бившият депутат и бивш лидер на СДС Екатерина Михайлова.

Ако има оставка, която задвижва процедурата по съставяне на нов кабинет, това може да се проточи, защото президентът не е обвързан със срок за даване на мандат.

„Тук за мен има голяма въпросителна - кой насрочва изборите и кога. Кой насрочва в смисъл - сега действащият президент или този, който ще встъпи в длъжност на 22 януари", каза тя.

Според нея най-важно е да се постигне съгласие между основните политически сили, настоящият президент Росен Плевнелиев и новоизбраният - Румен Радев, за състава и структурата на служебния кабинет. Трябва да се постигне съгласие и за датата на изборите. Според Михайлова, ако това бъде направено, ще настъпи известно успокояване.

Юристът Атанас Семов посочи, че въпросът е и дали ще се свикват избори за обикновен парламент или за Велико народно събрание.

Избори за Велико народно събрание може да насрочи и сегашния президент, ако се предлагат промени, които изискват свикване на Велико народно събрание. Тогава се прилага процедурата на предсрочни избори, при което сегашният парламент работи до изборите за Велико народно събрание. За целта обаче е необходимо поне две трети или три четвърти от парламента да постигнат съгласие за свикването на ВНС.

Екатерина Михайлова отбеляза, че може да се свика Велико народно събрание около един въпрос, но то може да е „много велико" и вечно, тъй като няма срок - разпуска се, когато си свърши работата.
„Аз искам да чуя следното - не дали ще свикваме Велико народно събрание, а за какво. Да чуя позициите на основните политически сили - ако искат Велико, ще променят ли структурата на съдебната власт [...], ще дадат ли на президента, който и да е той, правото при политическа криза да разпуска парламента", каза тя.

Oще: атанас семов  бойко борисов  велико народно събрание  герб  избори  народно събрание  парламент  партии  правителство  предсрочни избори  росен плевнелиев  румен радев  сдс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани