ГЕРБ, ДПС и Лидер прокараха скандалните пенсионни промени | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ, ДПС и Лидер прокараха скандалните пенсионни промени

Webcafe.bg
19.12.2014, 12:09 (обновена 19.12.2014, 20:54)
Народното събрание

Владислав Горанов е заплашил да подаде оставка, ако ПГ на ГЕРБ не прокара през зала инициативата му.

19:15 ч. - Възможността за национализация на пенсионните вноски вече е факт

Ключовите промени в социалното осигуряване с отмяна на внасянето на задължителната вноска от 5% в универсален пенсионен фонд вече са факт.

Със 120 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, два гласа от "Български демократичен форум" и двама независими депутати подкрепиха искането на Министерството на финансите, внесено между двете четения на Закона за бюджета на ДОО.

Минути преди това беше отхвърлено искането на Радан Кънев от Реформаторския блок тази точка от закона да се гласува поименно от всички народни представители, за да се види кой застава зад ключовата промяна.

19:05 ч. - Протестът продължава

Все още продължава протестът пред сградата на Народното събрание срещу намерението на ГЕРБ да прокара пенсионните реформи по бързата процедура.

19:00 ч. - Часът на истината

Депутатите се върнаха от почивка и започнаха да гласуват предложенията по заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Поправката, с която се отменя задължителното пенсионно осигуряване, предстои след минути.

В пленарна зала са двамата вицепремиери Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на околната среда Ивелина Василева.

18:29 ч. - Дебатът приключи

Групата на ГЕРБ поиска да се прекратят дебатите по предложението за пенсионната реформа след един час изказвания от групите. Предложението беше подкрепено със 113 гласа за. Румен Гечев от БСП поиска незабавно прегласуване и прекъсване на пленарното заседание. Но и при повторното гласуване, залата препотвърди решението си да прекрати дебатите.

Цецка Цачева обяви 15-минутна почивка, след която ще бъде гласувано ключовото предложение на финансовия министър Владислав Горанов за отмяна на задължителното пенсионно осигуряване.

18:10 - Пледоарията на Горанов

"Ако не сме уцелили ваксата, сме си дали срок от 1 януари до 31 март 2015 г. и сме се заключили в него, в четиристранен формат - правителство, синдикати, работодатели и парламентарно-представени партии да поемем отговорност за модел с гаранции за дълговечност", коментира Горанов.

Владислав Горанов пое ангажимент, че ако промените се приемат днес, Министерски съвет ще внесе още следващия месец прецизни промени, така че да се гарантира многократния избор на социалното осигуряване, включително всяка година да се променя позицията от държавното в частното осигуряване и обратно - въпреки че по думите му такъв модел няма никъде по света.

"Напълно съм съгласен, че е укоримо да се правят толкова сериозни промени между първо и второ четене, но съгласете се, че е позволено по конституция", каза Горанов.

"По-голяма част от колегите, които изразяват резерви, критикуват начина на вземане на решение. Но синдикатите, работодателите и правителството водят този дебат в продължение на 15 години", коментира той, като разкритикува обвиненията в липса на дебат.

Горанов все пак призна два недостатъка на предложението си:

"Може би не е съвършено решението, младите хора, които започват за първи път осигуряване, да бъдат заключени в НОИ от държавата, ако не вземат решение в продължение на една година. Може би не е съвършен и еднократното право на избор между частния или държавния фонд", заяви той, като уточни, че не приема свободата на избор да се отменя или отлага "само защото българското Народно събрание не може да вземе решение.

17:55 ч. - Пенсионната реформа като Възродителния процес

"Правото на избор в тези промени е като онова право на избор, което ви дадоха на вас по време на Възродителния процес - имахте право да си изберете българско име, каквото си харесате", репликира депутатът от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той напомни, че според текстовете, предложени от Министерството на финансите, всички млади хора, които тепърва се осигуряват, ще бъдат служебно разпределени в НОИ, ако не посочат частен фонд по избор.

"Какво ще обясните на своите избиратели, които питат защо не са имали право на избор", попита Димитров.

17:50 ч. - ДПС прегърна пенсионната реформа на Горанов

Бившият социален министър от ДПС Хасан Адемов защити текстовете на ГЕРБ за отмяна на задължителното пенсионно осигуряване.

"Кой поема рискът, когато решиш да се осигуряваш в НОИ? Рискът го поема държавата. В частните пенсионни фондове рискът се поема от осигурените. Големият въпрос е дали частните пенсионни фондове могат да разгърнат масова информационна кампания, за да убедят осигурените да останат при тях.

От ДПС в никакъв случай не подкрепяме да се противопоставят двата стълба на пенсионното осигуряване. Те не могат да работят един срещу друг. За нас основната ценност е да уважим правото на свободен избор. Ние от ДПС веднага бихме гласували против този текст, ако в него имаше някакъв намек за отмяна на тристълбовия модел", каза Хасан Адемов.

17:44 ч. - И Патриотичният фронт вдигна ръце от ГЕРБ

Валери Симеонов обяви, че групата на Патриотичния фронт няма да подкрепи пенсионните промени на ГЕРБ.

"Ние научихме за тази промяна от медиите. Смятаме, че времето за взимане на толкова сериозно решение, свързано с прехвърляне на сериозни средства, е доста рисковано. Трябва да има обществено обсъждане и съпътстващ анализ. В противен случай това не е нищо по-различно от авантюра", заяви Симеонов.

"Интересно, че всички групи се изказаха, а само една група (ДПС) мълчи. Ще бъде интересно да се види кой как ще гласува", коментира той.

17:20 - Слонът в стаята

Съпредседателят на ПГ на "Реформаторския блок" Радан Кънев напомни, че вносителят на ключовите промени в Бюджета никъде не е отразил ефекта им върху цялата пенсионна и финансова система.

"Едночасовият дебат няма да замести двугодишният дебат, който беше проведен между 1998 и 2000 г., когато се изгради сегашната пенсионна система", заяви Радан Кънев.

Той се позова на изчисления от края на 2000 г., според които моделът на солидарното осигуряване няма да издържи на тежестта на обърнатата демографска пирамида.

"Всички знаем, че "слонът в стаята" е кой ще подкрепи това предложение, което никой от коалиционните партньори не подкрепя. На кое кафе се договори това предложение?", попита Радан Кънев.

17:15 ч. - 5 часа по-късно

След 5-часови дебати депутатите стигнаха до ключовите текстове, отнасящи се до промяната на пенсионната възраст и задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

15:53 ч. - "Ново 200" за максималния осигурителен доход

По настояване на Мая Манолова депутатите прегласуваха за 4-ти пореден път текста в чл. 8 на Закона за държавното обществено осигуряване.

Последно: максималният осигурителен доход се увеличава на 2600 лева през 2015 г.

15:42 - Законът за ДОО отива в Конституционния съд

Със 103 гласа пленарната зала отмени собственото си решение от преди 30 минути да остави нивото на максималния осигурителен доход на 2400 лева.

"Това не е редакционна поправка, така че предложението е било недопустимо за гласуване. Процедурно предлагам да отменим решението за максималния осигурителен доход", каза Цецка Цачева и обяви трето гласуване.

"Каква е тази процедура, при която по отношение на приет текст се преценява допустимостта на това гласуване?", попита Мая Манолова, според която само Конституционният съд може да каже дали приет законов текст е действителен или нищожен.

Манолова обяви, че БСП ще атакува целия Бюджет за социално осигуряване за 2015 г. заради спорния текст.

15:30 - Ивайло Калфин заплашва с оставка

"Така не може да се работи. Това не е моят личен бюджет, той е изготвен от НОИ. Ако по този начин се гласува по важни теми аз не виждам с какво мога да съм полезен на това правителство", коментира социалният вицепремиер Ивайло Калфин.

Той обясни, че ако максималният осигурителен доход остане 2400 лв., депутатите трябва да се върнат да гласуват наново приетите вече текстове за приходите и разходите на НЗОК и ДОО, тъй като те се намаляват

15:03 - Крачка назад за максималния осигурителен доход

Изненадващо парламентарната група на ГЕРБ отмени заложеното в проекта за Бюджет 2015 увеличение на максималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лева. Предложението дойде от депутата Делян Добрев (ГЕРБ) и беше подкрепено с гласовете на ДПС.

Така таванът за осигуряване остана 2400 лева месечен доход.

От групата на БСП-Лява България, които настояваха за още по-голям от заложения в проектобюджета скок - до 3000 лева - настояха за прегласуване, но пленарната зала само потвърди решението си.

Веднага след това председателят на НС Цецка Цачева разпусна временно пленарното заседание, като обяви почивка до 15:35 ч.

14:50

Асоциацията на банките в България публикува отворено писмо, в което се присъединява към критиките срещу предлаганите промени в системата на пенсионното осигуряване.

"Подобна реформа да бъде задълбочено и отговорно обсъдена с всички заинтересовани страни преди приемането на конкретни действия", заявяват от Асоциацията на банките.

14:35

Нито една национална телевизия не излъчва на живо обсъжданията на второ четене на Закона за бюджета на НОИ, който включва радикалната промяна на пенсионната система и отмяната на задължителното допълнително пенсионно осигуряван.

14:15 - Движението пред НС е спряно

Докато народните представители обсъждат на второ четене закона за Бюджета на НОИ за 2015 г., протестиращите излязоха на пътното платно на бул. "Цар Освободител" и спряха движението. На протеста участват и представители на работодателски организации (Васил Велев от АИКБ), и служители от пенсионни фондове.

13:45

Около стотина души са се събрали на протеста "Не на кражбата" пред Народното събрание. Движението не е спряно, а протестиращите са се събрали около паметника на Цар Освободител.

Пред сградата на парламента има полицейски кордон от 15 служители на МВР, но няма заграждения, нито контакт между протестиращите и полицията.

13:30 - Работа до дупка

Народните представители приеха да удължат работното си време до 20 ч. по искане на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Първоначалното й предложение предизвика конфуз, тъй като поиска заседанието да не приключва, докато не бъде приет целият дневен ред. Идеята й веднага беше парирана от зам.-председателя на НС Димитър Главчев, тъй като освен ключовата т. 2 - второто четене на Бюджета за общественото осигуряване, остава още една точка - приемането на целия Бюджет 2015.

"Доста амбициозно предложение имате", вметна Главчев, преди Цвета Караянчева да осъзнае проблема в предложението си.

13:00 ч. - Протест "Не на кражбата"


 

Пред сградата на Народното събрание се е събрала група протестиращи срещу намерението на ГЕРБ да прокара скоростното унищожаване на задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

Протестиращите носят плакати с апел "Не на кражбата" и искат оставката на финансовия министър Владислав Горанов - идеолог на пенсионните промени.

 

 

12:45 - Реформа - сега или никога

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че настоява гласуването на пенсионната промяна да се случи още днес, а в периода между 1 и 31 март 2015 г. то да бъде подобрено - в дебата за цялостния пенсионен модел.

Според Горанов нямало пречка тогава да се въведе възможността за връщане на вноските от НОИ към частните фондове, въпреки че в държавния осигурителен институт не съществува разпределение на личните вноски по поименни партиди.

"Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд”, коментира Горанов.

12:40 - В пленарна зала има 125 регистрирани народни представители, има кворум за продължаване на процедурата по гласуването на Бюджета за 2015 г. на държавното обществено осигуряване.

12:30 ч. - Втори опит - Еврофондовете или нови избори?

Пленарното заседание започна от втория опит. В залата се намира цялата парламентарна група на ГЕРБ, министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева чете декларация от името на ПГ на ГЕРБ, в която твърди, че европейските фондове са размразени благодарение на доверието на ЕС към новото правителство.

"Вратата към нови избори винаги е отворена, но това ще лиши хората от европейската солидарност. Днес гласуваме най-важният закон след Конституцията. Очакваме подкрепа от всички народни представители, които искат успешното усвояване на европейските средства и продължаване на реформите", заявява Цвета Караянчева.

12:20 ч. - Първи опит - без кворум

Подновеното пленарно заседание започна с опит за гласуване на Законопроекта за държавното обществено осигуряване за 2015 г. В залата обаче не се събра нужния кворум. Председателят на парламента Цецка Цачева отложи заседаниетo до 12:30 ч.

12:00 ч. - Горанов заплашва с оставка

ГЕРБ все пак ще се опита да прокара удара по втория стълб на пенсионното осигуряване.

Въпреки че тази сутрин от ГЕРБ и Реформаторския блок дадоха сигнал, че реформата ще се отложи до март 2015 г., позицията на мандатоносителя се преобърна за втори път в рамките на броени часове.

"Не виждам причина да оттегляме това предложение - залата ще реши", каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание.

До момента само ДПС са дали сигнал, че са готови да подкрепят предложението на Владислав Горанов. Ако всички депутати от ГЕРБ и ДПС гласуват заедно обаче промяната може да мине, тъй като двете групи имат абсолютно мнозинство.

Против промените са Реформаторският блок и АБВ (чийто вицепремиер Ивайло Калфин отговаря за социалната политика на правителството), а четвъртата коалиционна сила - Патриотичният фронт - също има резерви спрямо радикалната промяна на пенсионната система.

Според източници на в. "Сега" финансовият министър Владислав Горанов е заплашил да подаде оставка, ако ПГ на ГЕРБ не прокара през зала инициативата му.

Горанов спешно се обадил на премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел. След разговора е свикана ПГ на ГЕРБ. На нея било решено пенсионните промени днес да бъдат приети, а да бъдат променени през януари.

„Единственият аргумент, който обсъждаме в момента, е трябва ли наистина тази възможност да бъде еднократна или трябва да се даде възможност на още един избор на човека, който е направил първия си избор. Това е единственият смислен аргумент, който чухме и разбираме, че трябва да помислим по него", коментира Менда Стоянова.

Очаквайте подробности

Oще: бойко борисов  владислав горанов  герб  менда стоянова  министър на финансите  парламент  пенсии  пенсионна реформа  пленарна зала  реформа  финанси  фондове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2015, 09:06

8 globaln234 | 08.01.201509:38

Пълна лудост е сега да се приемат тези промени, това унищожава доверието в капиталовия пазар
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

7 Al Kl | 19.12.201420:56

5 Al Kl |
" КФН постоянно и стриктно осъществява надзор над дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове с цел защита на интересите на осигурените лица. Чрез Управление „Осигурителен надзор” и ресорния заместник-председател, ръководещ управлението, в рамките на предоставените му по закон индивидуални правомощия, комисията упражнява ежедневен контрол за законосъобразност на дейността на пенсионноосигурителните дружества , фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и банките – попечители . Той се осъществява по два начина - дистанционно и чрез проверки на място, които според обхвата си са общи и тематични.

За периода 2010 г. - 2014 г., при осъществявания дистанционен надзор, извършените от КФН проверки спрямо ПОД са, както следва: през 2010 г. – 7645; през 2011 г. – 7584; през 2012 г. – 7528; през 2013г.– 7528; до 30.11.2014 г. – 6488 броя. През периода 2010 г. - 2014 г. извършените проверки на място са както следва: през 2010 г. – 7; през 2011 г. – 13; през 2012 г. - 10; през 2013 г. – 17; до 30.11.2014 г. – 13 броя. В резултат на осъществявания надзор през периода от 01.01.2010 г. до момента са съставени 328 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 318 наказателни постановления и са приложени 100 принудителни административни мерки и са дадени множество препоръки към дейността на дружествата "


Има голяма вероятност тези частни пенсионни фондове да злоупотребят,както частните ВЕИ централи.
Нали си спомняте,как преди време Корнезов в парламента се изпусна ,и каза ,че –Допускаме голяма грешка .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 19.12.201420:34

"Възможността за национализация на пенсионните вноски вече е факт"

Каква национализация ? Всеки има право да избира - къде се вписва тука национализацията?
Май някой много се е заиграл с тия частни пенсионни фондове и не иска да изпуска баницата! Щото си седи и едни парички си капят всеки месец ....и ако вземат, та решат да ги преместят хората в НОИ, и останаха на сухо! Дано да не лъснат и някакви далавери там, че ....щото и такива приказки се чуват. Може би за това е целия този рев, за национализации и скандални промени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 19.12.201415:59

Добър ден на всички които са пред монитора.Гледам тази сутрин по НОВА изказване на експрезидента и изявление на постоянно усмихващия ни се настоящ президент.И двамата пледират за широко обществено обсъждане предложеното от ГЕРБ решение за пенсионни промени.И двамата прекрасно знаят че за да не се случи нещо е да създадеш комисия/в случая обществено обсъждане/.Тези двамата направо зашлевиха шамар на средно интелигентните които не са повивани в дантелени пелени.Какво предлага да се случи в груб вид. Троловете от всички цветове ще се втурнат в атака за да доказват своята теза.Десните които се пенят толкова много правят лоша услуга на ЧПФ защото възбуждат съмнения в коректността на тези финансови играчи и плашат опарения от толкова финансови пирамиди народ.Ще припомня постулата на десните финансови корифеи че парите обичат и уважават тишината а не псевдо–обществено обсъждане.Да приемем че 3 месеца всички мастити експерти ще изказват своето мнение което съм сигурен няма да е единодушно–е и кой ще отсъди кой е прав–винаги ще има недоволни.И тогава ще се наложи Близнашки пак да грабва папките за референдум по въпроса.И ето мнението на един средно статистически финансово с висше образование българин.Вота на българите е определил дадена партия която в името на дадени приоритети е влязла в коалиция със сателити/друг въпрос е колко е принципна/ и трябва да се уважи правото и да взема кардинални решения които смята че са добри за нацията от нейна гледна точка и затова си носи персонална отговорност като политическа сила.И според мен г–н Борисов бърка когато отиде в другата крайност огъвайки се пред реформатори,националисти,синдикалисти и протести.Последните се превърнаха от демократично изяваване на мнение в терор на 20 000 до 30 000 души върху цялата нация.Дълбоко се учудих от възмущението на опонентите/Калфин и Кънев/ че не били уведомени предварително.Ако има такава клауза в коалиционното споразумение ще ги разбера,в противен случай къде са спали и гледали.И специално към г–н Калфин–това не е Европа да Ви подсеща а България с нейните нрави.Трябваше да има изрична клауза за реформи в социалната сфера да се съгласува с АБВ.
Благодаря за вниманието на почитаемата аудитория.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 10:25

4 Svetli44 | 19.12.201415:57

Тия ГЕРБ и ДПС гласуват и приемат някакви закони, изведнъж връщат процедурата за вече приет закон и то ДВА ПЪТИ гласуван. КАШАТА Е ПЪЛНА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.02.2014, 11:27

3 stamat | 19.12.201415:36

Мислим да не ги търпим теа повече! Требе вече да се тепаме!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 10:25

2 Svetli44 | 19.12.201415:14

Горанов заплашва с оставка, направо я подавай!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 19.12.201413:12

Гласувахте за герб, ето ви герб! Явно не ви е стигнал Дянков през първия мандат...
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани