Миков поиска демокрация без капитализъм | webcafe.bg
newscafe

Миков поиска демокрация без капитализъм

Webcafe.bg, по БГНЕС, Дарик
05.04.2015, 12:07 (обновена 05.04.2015, 12:32)
Михаил Миков

Снимка: © sofia photo agency

Миков оплака неслучилото се завръщане на социализма

Внушението, че демокрацията означава капитализъм, е дълбоко невярно и подвеждащо. Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на 48-ия конгрес на партията в зала 1 на НДК в София. Форумът е под наслов "Време за справедливост". Според Миков доминацията на еднополюсния модел в света е поставена под въпрос, а кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия.

„Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в ЕС. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС", каза Миков.

По думите му хората имат нужда от силна левица, а идеите за справедлива държава и равенство постепенно се налагат над интересите на малцината, които се възползваха от неолиберализма. Той посочи, че голямото завръщане на социализма и социалдемокрацията не се е състояло.

„Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна", каза Миков.

Миков определи бедността като един от най-сериозните проблеми днес, а липсата на целенасочена политика за ограничаването й е благоприятна почва за етническо напрежение, изключването на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографския срив и в крайна сметка - в заплаха за националната сигурност.

На днешния конгрес на партията социалистите ще приемат Политическа декларация и Резолюция за политиката на БСП в местната власт, както и промени в устава.

Най-големи спорове предизвикват предложените от ръководството промени в устава на партията, които засилват централизацията като средство срещу феодализацията на местните структури, пише БГНЕС. Срещу промените са бившият лидер на БСП Сергей Станишев, Кирил Добрев и Мая Манолова. Според тях това не е подходящ ход преди избори, защото вместо да мобилизира партията за победа, засилва вътрешнопартийните интриги. Според Миков и ръководството на партията това е необходима реформа.

На конгреса са поканени 2900 гости, сред които бившият премиер Пламен Орешарски, който оглави правителство с мандата на БСП, както и посланици, представители на чуждестранни делегации от Германия, Франция, Русия, Украйна, САЩ и др., на коалиционни партньори на БСП, на синдикални и работодателски организации.

Oще: бсп  кирил добрев  конгрес на бсп  левица  мая манолова  местни избори  миков  михаил миков  предстоящи местни избори  сергей станишев  социализъм  социалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 05.04.201518:11

Що се отнася до патриархалната демокрация на античния свят, това е една друга опера.

Както се каза вече, това е обществено устройство, което е изградено на договор между свободните хора, по точно свободните мъже.

Когато са се взимали важни решения, когато са се произнасяли присъди над членове от тази общност, това е ставало с общо и непосредствено гласуване на всеки един.

Принципът е бил: Има право на глас само този, който носи меч и е в състояние да отстоява с меча си взетите от общността на гражданите на полиса решения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 05.04.201517:59

Неолибералната демокрация е толкова демокрация, колкото развития социализъм беше социализъм.

Има една истина: „Това, което не може да се направи с пари, може да се направи с много пари!”

И една друга истина, която е следствие от предната: „Светът се в движи в посока, определяна от волята на тези, които имат най-много пари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

3 Nikkor | 05.04.201516:44

БСП е поела по правия път и съвсем скоро ще се преименува отново. На БКП.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 14:26

2 Georgi Rangelov | 05.04.201515:44

Единствената система различна от капитализма е колективизмът. Разликата между сегашната система и тази в Древна Елада е начинът, по който са дефинирани правата. Тогава е имало хора с права и хора без права, сега всички имат равни права.

Иначе на теория е възможно да има демокрация без капитализъм, т.е. колективистично общество, в което властта е на народа. Нарича се анархокомунизъм. Просто никой не го иска (образно казано, очевидно тук-там се срещат единични бройки).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.04.201513:49

Внушението, че демокрацията означава капитализъм, е дълбоко невярно и подвеждащо.
----------------------------------------------------------------------------------------
Разбира се, че е прав другаря. В древна Елада е имало демокрация и робовладелски строй.
   

оценка

+3 -0