Изборът на новия министър на ГЕРБ е под въпрос | webcafe.bg
newscafe

Изборът на новия министър на ГЕРБ е под въпрос

Webcafe.bg
16.12.2015, 16:45 (обновена 16.12.2015, 17:12)
радан кънев и гроздан караджов

Снимка: © Webcafe.bg

НФСБ и ДСБ не подкрепят Екатерина Захариева

Кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието ще бъде гласувана в петък, 18 декември, след като отделните парламентарни групи проведат срещи с нея, за да изслушат концепцията й.

Отлагането на гласуването стана по искане на Реформаторския блок, които ще се срещнат с нея в четвъртък.

"Искам да чуя какво смята да направи Захариева, още повече, че ние от РБ ясно казахме, че искаме в кратки времеви срокове да се случат много неща", каза съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ).

Въпреки че Бойко Борисов я представи като "консенсусна номинация", която е събрала подкрепата на всички партии от управлението, се оказа, че опозиционните депутати от ДСБ и представителите на НФСБ на Валери Симеонов няма да гласуват "за" Захариева.

"В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието. Обикновено до сега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат, за мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата", каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

Валери Симеонов обяви, че депутатите от неговата партия НФСБ ще гласуват с "въздържал се".

"Даваме право на кадрови избор и подбор на управляващите. В министерството на правосъдието няма да има голяма промяна освен в пола", каза Симеонов, който не е участвал в предварителните консултации между ГЕРБ и ПГ на Патриотичния фронт.

Вместо това Бойко Борисов обяви, че е поканил Красимир Каракачанов и Борислав Борисов от АБВ, които са декларирали, че биха подкрепили Екатерина Захариева.

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира, че парламентарната група "сигурно ще подкрепи" номинацията на ГЕРБ за правосъден министър, въпреки критиката към компетенциите на кандидата.

"Не е добра практика кандидати за правосъден министър да не са влизали в съдебна зала. Предстоят още разговори, вече се чуха критични бележки за номинацията на Екатерина Захариева от партии, които подкрепят правителството. Сигурно ще подкрепим тази кандидатура, но със сериозни резерви. Защото е проблем, че не е влизала в съдебна зала. Премиерът Борисов има време да преосмисли още веднъж номинацията за правосъден министър", каза Румен Петков.

Отрицателен вот се очаква от ДПС, БСП и "Атака".

"Нямаме съмнения относно експертните или професионални й качества, но искаме да покажем, че наистина трябва да се подходи много отговорно към този изключително важен ресор", каза Четин Казак, секретар на ПГ на ДПС.

Атанас Мерджанов от БСП обяви, че "не си спомня за бляскави успехи" от участието на Захариева в изпълнителната власт.

"В тази сфера трябва много авторитет, както сред магистратските среди, така и сред българските граждани като цяло. БСП е първата последователна и единствена опозиция. Така че си отговорете как ще гласуваме", коментира той.

Зам.-председателят на НС от "Атака" Явор Нотев заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи Захариева заради липсата на професионален опит и "обективната невъзможност тя да вникне в проблемите, които тресат съдебната система".

Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов декларира пълната си подкрепа за Екатрина Захариева, но се усъмни в резултата, който би могла да постигне в МП.

"Ключовият въпрос е тя за какво ще има политически мандат. Големият въпрос е дали Захариева ще има политическия мандат и подкрепа за тези смели стъпки, които иначе съм сигурен, че тя има капацитета и желанието да направи", каза Иванов.

Oще: абв  атанас мерджанов  бойко борисов  борислав борисов  валери симеонов  герб  дсб  екатерина захариева  конституция  красимир каракачанов  министерство на правосъдието  министър на правосъдието  нфсб  промени в конституцията  радан кънев  реформаторски блок  румен петков  съдебна реформа  христо иванов  четин казак  явор нотев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.