Калфин отрече "любовта към Пеевски" | webcafe.bg
newscafe

Калфин отрече "любовта към Пеевски"

Webcafe.bg
20.10.2015, 11:21 (обновена 20.10.2015, 11:49)
ивайло калфин

Социалният вицепремиер защити облекченията за тютюна

Вицепремиерът Ивайло Калфин отрече твърденията за умишлено облагодетелстване на тютюневия сектор чрез минималните осигурителни прагове за 2016 г.

"Много ми е забавно, когато някой ме обвинява точно в любов към г-н Пеевски", коментира той в сутрешния блок на Нова ТВ в отговор на критиките от страна на Радан Кънев в "лобистки изключения за цял бранш и отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС".

Калфин обясни, че административното решение за минималните осигурителни прагове е взето поради неспособността на синдикатите и работодателите да се разберат сами в диалог.

"Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, в 48 от тях синдикатите и работодателите са се уточнили какви да са минималните осигурителни прагове. Има 5 области, в които са се срещнали и не са се разбрали. Там, където не са се разбрали, избрахме критерии, в които влизат средната работна заплата, средният осигурителен доход за тази година и печалбата от миналата година. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, в който всичките са на минус", каза той.

Калфин допълни, че така или иначе минималните прагове ще се увеличат и в този сектор заради общото повишаване на минималната работна заплата от 2016 г.

Социалният министър опроверга изводите от анализа на Института за пазарна икономика, които оспорват твърденията му за спада в сектор "Тютюневи изделия", и заяви, че те се основават на неверни данни.

"Аз не искам да определям минималните осигурителни прагове. Нека да се разбират синдикати и работодатели, само че те трябва да седнат и да преговарят. Ако не го правят - не могат да се оплакват от административни решения. Ако догодина седнат и се разберат, аз ще съм най-щастливият човек", заяви той.

Oще: делян пеевски  дпс  ивайло калфин  ипи  калфин  лобистки изключения  министър на труда и социалната политика  работодатели  радан кънев  синдикати  тютюн  тютюневи изделия  тютюнопроизводство  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

2 Никой | 20.10.201517:52

и Безсрамен с глупави оправдания - къде са българите на България? Защо отлитат, отплуват, извозват се и т.н. Може би заради осигурителната тежест?

ПП: под българи да се разбират етносите българи, турци, цигани и т.н. граждани на Р. България, живеещи на територията на Р. България, както и кандидатите за гражданство...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 20.10.201512:55

Точно това правиш Калфин!!!
Корумпиран глупак!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани